Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πάνω από 20.000 άτομα περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που συνωστίζονται έξω από τα ιδρύματα που προσφέρουν φαγητό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε ποσοστό 60% πρόκειται για Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους και απολυμένους. Μάλιστα μόνο στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητά ένα πιάτο φαγητό παρουσιάζει αύξηση 40%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» η Αρχιεπισκοπή και ο Δήμος Αθηναίων διανέμουν καθημερινά 10.000 και 3.500 μερίδες φαγητό αντίστοιχα.

Το προφίλ των ανθρώπων που αναζητούν φαγητό στα συσσίτια τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει σχεδόν ριζικά, με την είσοδο ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπων που έχασαν την επιχείρηση, το σπίτι τους ή ανθρώπων με πενιχρό μισθό που δεν επαρκεί για να συντηρήσουν στοιχειωδώς τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους.

Το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια έχει αλλάξει ριζικά και παίρνει πλέον τη μορφή κοινωνικού κραχ. Το 60% είναι Έλληνες και ακολουθούν μετανάστες από αφρικανικές χώρες σε ποσοστό 16,6%, από τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης 13,8% και ασιατικές χώρες 9,6%. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών , ενώ αμέσως μετά είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 50 ετών.

Καθημερινά καταγράφονται νέες περιπτώσεις ατόμων που καταφεύγουν στα συσσίτια. Οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να οργανώνουν συσσίτια, ακόμη και εκείνοι των βορείων προαστίων. Στην Κηφισιά για παράδειγμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Νίκο Χιωτάκη, συνολικά 30 οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου τούς στέλνει καθημερινά το φαγητό στο σπίτι.

Και στη Θεσσαλονίκη όμως η κατάσταση δε φαίνεται να είναι καλύτερη καθώς έχει πλέον αντιστραφεί η αναλογία των αλλοδαπών και των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους που τους λείπει κι ένα πιάτο φαγητό. Σχεδόν 4.000 άτομα παίρνουν καθημερινά φαγητό από τα συσσίτια αγάπης των δήμων και των μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ως στόχο να μη μείνει «κανένας νηστικός άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη».

Δάσκαλοι στα συσσίτια για να δώσουν φαγητό στους μαθητές

Δάσκαλοι στέκονται υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα αποθέματα του βρεφοκομείου Αθηνών και να ταΐσουν τους μαθητές τους, κάποιοι από τους οποίος έχουν φτάσει στο σημείο να λιποθυμούν από την πείνα.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει καταγράψει 200 περιπτώσεις βρεφών στους βρεφονηπιακούς του σταθμούς τα οποία υποσιτίζονται, οι γονείς τους δεν έχουν τα απαραίτητα για να τα ζήσουν.

Πρωτοβουλίες εθελοντών

Με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οι προσπάθειες της Εκκλησίας και των Δήμων δεν αρκεί για να ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη. Σημαντικότατη είναι και η συνεισφορά των εθελοντών, όπως για παράδειγμα της δράσης «Μπορούμε», στην οποία συμμετέχουν εταιρείες εστίασης που προσφέρουν τα φαγητά που περισσεύουν, οι οποίες μέσω της ιστοσελίδας www.boroume.gr προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Πηγη:
tromaktiko.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου