Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Την αμέριστη και  έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου  Θεσσαλονίκης στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης,
κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Αθήνα, ενόψει της φετινής διοργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, με διοργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Ο Γιάννης Μπουτάρης  επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πιστεύει στον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθώς  πρόκειται για πολιτιστική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας και υψηλής ποιότητας  που συνεισφέρει στην ανάδειξη της πόλης στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τον κλάδο του βιβλίου, στον οποίο η πόλη έχει μακρά παράδοση και πλούσια παραγωγή. Η Θεσσαλονίκη, είπε, έχει αγκαλιάσει έμπρακτα το θεσμό, όπως φάνηκε και από την περυσινή χρονιά όταν καταγράφηκε ραγδαία αύξηση της προσέλευσης του κοινού και του συνακόλουθου οφέλους για τους εκδότες.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η ΔΕΒΘ έχει βρει τον φυσικό της χώρο στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της χρηματοδότησης του θεσμού από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που της επιτρέπει να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο, με την οργάνωση μεγάλων και ουσιαστικών παιδικών και εφηβικών δράσεων, με θεματικά περίπτερα όπου παρουσιάζεται πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, τη διοργάνωση πολλών φόρουμ όπου φιλοξενείται το πρόγραμμα των εκδοτών, το διεθνές άνοιγμα με την τιμώμενη χώρα και την ευκαιρία να ανοίξει μέσω πολλών εκδηλώσεων ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, κ.λπ.
Μολονότι το ΕΣΠΑ δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της Έκθεσης, αποτελεί σημαντική στήριξη, η οποία δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για ανάλογο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης άλλων πόρων.

Τόνισε ακόμη, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ιδιώτες αλλά και τους φορείς που ασχολούνται με το βιβλίο, ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή, που η οικονομική κατάσταση περιορίζει εξαιρετικά τα έσοδα και τα έξοδα των συνανθρώπων μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, προγραμματίζονται διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θα επισκεφθούν την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 9ης ΔΕΒΘ.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η τιμώμενη χώρα της 9ης ΔΕΒΘ είναι η Σερβία, η χώρα που τιμήθηκε και στο πλαίσιο της περυσινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της πόλης με τη γείτονα χώρα, όπως και με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.


Θεματική έκθεση: «Θεσσαλονίκη – 100 χρόνια από την  απελευθέρωσή της», και οργάνωση κύκλου συναντήσεων «Μνήμη και Ιστορία»


 Η θεματική έκθεση που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στα πλαίσια της  ΔΕΒΘ θα είναι  φέτος αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και την ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο έκτασης 150τ.μ. θα διοργανωθούν μεταξύ άλλων:
Έκθεση βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Έκθεση τεκμηρίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Έκθεση εφημερίδων εποχής που παρουσιάζουν τα εκατό σημαντικά γεγονότα του αιώνα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ, Έκθεση με καρτ ποστάλ εποχής που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της εβραϊκής κυρίως κοινότητας της πόλης από το 1897 έως το 1917 από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Μέγα σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καπόν». Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα προβάλλεται σπάνιο τηλεοπτικό υλικό και αφιερωματικά ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει η ΕΤ3 με αφορμή την επέτειο.
Από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις της Helexpo

Πηγη:
voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου