Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κοινωνικό Συνεταιριστικό σουπερ - μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Φθηνά και ποιοτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες,
θα διατίθενται μέσω ενός Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, που ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από την ακρίβεια, την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων.

    Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός (ΚΚΣ), για την ακρίβεια το πρώτο κοινωνικό συνεταιριστικό σούπερ - μάρκετ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργείται από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο) και αφορά την προώθηση προϊόντων που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές παραγωγικές μονάδες, που θέλουν να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια του κοινωνικού - συνεταιριστικού SuperMκαταarket. Τα προϊόντα αυτά, θα έχουν υψηλή ποιότητα και χαμηλά επίπεδα τιμών, και η διακίνησή τους στην αγορά θα γίνεται στα πρότυπα του λεγόμενου «κινήματος της πατάτας», αφού δεν θα μεσολαβούν χονδρέμποροι και μεσάζοντες, ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

 
Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, παρουσίασε και επίσημα την ίδρυση του ΚΚΣ ο οποίος αριθμεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 100 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ όπως είπε ο εκπρόσωπος της κίνησης, Κώστας Νικολάου, στις σημερινές συνθήκες οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αποτελούν ελπίδα υγιούς απάντησης στην κρίση μέσα από την κινητοποίηση και την αυτοοργάνωση των πολιτών.

    Μέλος του κοινωνικού - συνεταιριστικού σούπερ - μάρκετ, μπορεί να γίνει κάθε ενδιαφερόμενος, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει μια μερίδα, αντί του ποσού των 150 ευρώ, ενώ ο ανώτατος αριθμός μερίδων που μπορεί να έχει ένα μέλος είναι 100.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στους συγκεντρωθέντες και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ), στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν ήδη στο Βόλο, στην Πάτρα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της χώρας. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου, Ξενοφών Ζήσης, οι πολίτες μέσω του ΔΑΘ θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνον μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό, άνθρωποι που έχουν ικανότητες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής αγαθών αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους χρήματα, μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες», είπε ο κ. Ζήσης.

    Παρόμοια δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ, όπως είπε ο κ. Ζήσης, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που είχε ξεσπάσει στην Αργεντινή, το αντίστοιχο δίκτυο που λειτουργούσε την περίοδο εκείνη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αριθμούσε περισσότερα από 7 εκατομμύρια μέλη.

Πηγη:
nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου