Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα,
ο οποίος το πρωί της περασμένης Τετάρτης αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με δική του επιθυμία, η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί. Στο τέλος της κηδείας ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσε ένα τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη. Στην είσοδο του νεκροταφείου τοποθετήθηκε ένα βάθρο πάνω στο οποίο βρισκόταν το φέρετρο. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και όλοι μαζί χειροκρότησαν και φώναξαν συνθήματα, μόλις μεταφέρθηκε η σορός του αυτόχειρα στο νεκροταφείο, ενώ στο τέλος της κηδείας, σκέπασαν το φέρετρο με μία σημαία της Συρίας.
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η Ομάδα Υγείας Πρώτων Βοηθειών, η Λαϊκή Συνέλευση Πλατεία Συντάγματος, το ΕΑΜ, το Αθλητικό Κέντρο Ζωγράφου και η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Διαβάστηκε ένα μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Σοφία Σακοράφα, στην οποία εργαζόταν η κόρη του αυτόχειρα. Μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, η κόρη του, Έμμυ, καθώς και φίλοι και συνάδελφοι.
Η κόρη του αυτόχειρα, Έμμυ Χριστούλα |
Η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα, Έμμυ, κατά τη διάρκεια του λόγου της ανέφερε ότι η πράξη του πατέρα της είναι βαθύτατα πολιτική. Έκλεισε τον λόγο της διαβάζοντας ένα μήνυμα που είχε αφήσει ένας νέος στο δέντρο, όπου αυτοκτόνησε ο 77χρονος, το οποίο ανέφερε: «Είμαστε 11 εκατομμύρια ζωντανοί και το όνομά μας είναι αντίσταση».
Στο τέλος της τελετής δόθηκε από το μικρόφωνο το σύνθημα για ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος.
Ο αυτόχειρας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν φίλοι και γνωστοί του δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αν και αρκετά ηλικιωμένος πια, όλοι μιλούσαν για τη ζωντάνια και την ευθυμία που απέπνεε… Μιλώντας στη zougla.gr τον περιέγραψαν ως έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, κεφάτο, χαμογελαστό και κοινωνικότατο.
Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, με καταγωγή από την Καρδίτσα, έμενε μόνος του σε μια πολυκατοικία επί της οδού Λασκαρίδη στους Αμπελοκήπους.
Στη γειτονιά διατηρούσε φαρμακείο έως το 1994, οπότε το πούλησε και συνταξιοδοτήθηκε. Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως «εξαιρετικό άνθρωπο», κοινωνικό, ευγενή, καλλιεργημένο, με πολιτική σκέψη και δράση στα κοινά.
Βαθιά πολιτικοποιημένος και καλός γνώστης της ιστορίας, αντιδρούσε σε ό,τι συνέβαινε στη χώρα του. Ένθερμος υποστηρικτής του «Δεν Πληρώνω», ο 77χρονος συνήθιζε πολύ συχνά να βγαίνει στους δρόμους μαζί με μέλη του κινήματος, σε διάφορες κινητοποιήσεις που διοργάνωναν.
Ζούσε τη ζωή του αξιοπρεπέστατα, ήρεμα και το μόνο του παράπονο ήταν ότι οι νέοι παρέμεναν άπραγοι στα σκληρά μέτρα που τους επιβάλλονταν, τα οποία θεωρούσε ότι τους αποστερούσαν το δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Δημήτρης Χριστούλας επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων πολιτών, και μέσα από το σημείωμα που άφησε γίνεται γνωστό το πώς βίωνε ο ίδιος τις συνταρακτικές αλλαγές των τελευταίων μηνών:
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι'αυτή.
Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.
Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)».
Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας - Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
Πηγη:
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου