Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ανησυχία για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Διάφορες ανησυχίες φαίνεται να δημιουργούν δηλώσεις γνωστού σεισμολόγου της χώρας μας, για επικείμενο μεγάλο σεισμό τις επόμενες ημέρες.

Θεωρείτε πως η χώρα μας αυτή την περίοδο και γενικότερα από τον Φεβρουάριο, βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση. Αρχικά μπορούμε να σταθούμε στον σεισμό των 5,1R στον Άγιο Όρος, τον Φεβρουάριο, ο οποίος... ως και σήμερα 3 μήνες μετά καταφέρνει και επηρεάζει με μικρές μετασεισμικές δονήσεις την περιοχή της Χαλκιδικής.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε είχε μέγεθος 5,0 R, στις αρχές Μαρτίου. Ένα ρήγμα λοιπόν που αποτελεί φόβο...για εκδήλωση μεγάλου σεισμού είναι αυτό της Ανατολίας, το οποίο ξεκινάει από τα βάθη της ανατολικής Τουρκίας και καταλήγει νότια των 3 ποδιών της Χαλκιδικής.Έντονη ανησυχία προκάλεσαν πριν λίγους μήνες οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στον Πατραϊκό κόλπο και ταρακούνησαν την Πάτρα, την Ναύπακτο και γενικότερα την δυτική και νότια Στερεά Ελλάδα, καθώς και την βόρεια Πελοπόννησο.
Προβληματισμό προκάλεσε το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών που ήταν πολύ μικρό.
Ένα ακόμη γεγονός που προβλημάτισε πρόσφατα αρκετούς Έλληνες, ήταν οι φήμες ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξαναξυπνάει. Όντως γεωλόγοι και σεισμολόγοι συμφώνησαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο ηφαίστειο, εγκατέστησαν ειδικά μηχανήματα και τελικά κατάφεραν να καταλάβουν ότι ναι μεν η λάβα του ηφαιστείου ανεβαίνει, ωστόσο δεν εξέφραζε μεγάλη ανησυχία το γεγονός. Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή ανάμεσα της Σαντορίνης και της Κρήτης που κούνησαν αρκετά τα 2 αυτά νησιά.
Τέλος, αρκετές ήταν οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν φέτος σε όλη την δυτική Ελλάδα, από την νοτιοδυτική Πελοπόννησο ως και την Κέρκυρα. Η πιο έντονη δραστηριότητα υπήρξε στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο με σεισμούς που κούνησαν αρκετά την Μεθώνη και την Καλαμάτα και γενικότερα την νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Πριν 2 ημέρες, έχει ξεκινήσει έντονη σεισμική δραστηριότητα στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Οι δονήσεις που καταγράφονται δεν ξεπερνούν τα 3,8 R, όπου και ήταν η μεγαλύτερη δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Για να δούμε λοιπόν, αν αυτές οι περιοχές που θεωρούνται νούμερο 1 για να δώσουν μεγάλο σεισμό στην χώρα μας αν όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα, στο κοντινό μέλλον, δώσουν τον σεισμό που ακούγεται από πολλούς στην χώρα μας. Απευχόμαστε να γίνει ένας μεγάλος σεισμός με ζημιές, ωστόσο ζούμε σε μία μεγάλη σεισμογενής χώρα και κάποια στιγμή θα έχουμε ένα τέτοιο γεγονός.

Πηγη:
himaira.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου