Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τον τύπο 100 χρόνια, 866 εφημερίδες!

Γράφει η δημοσιογραφία ιστορία; «Γράφεται» η ιστορία (των εθνών, των πόλεων, των ανθρώπων) στις σελίδες των εφημερίδων;
Καθιστούν η έρευνα και η αναδρομή το εφήμερο των εφημερίδων διαχρονικό και αιώνιο;…
Είναι αυτό που επιχειρεί και καταφέρνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης με τη μελέτη, τη συγκέντρωση στοιχείων και την έκδοσή τους στον τόμο με τίτλο: «Θεσσαλονίκη 1912-2012: Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου».
Ενας αιώνας ιστορίας μιας πόλης και των ανθρώπων της, γραμμένος με ξύλινα γράμματα (από το υλικό που ήταν φτιαγμένα τα πηχυαία στοιχεία) για τους μεγάλους τίτλους των εφημερίδων στα τυπογραφεία της εποχής, περνά από τις σελίδες του τόμου που διατρέχει 866 συνολικά, καθημερινές και μη, εφημερίδες που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο αιώνα στη Θεσσαλονίκη (οι 210 ξενόγλωσσες).
Πόλη πολυεθνική, πολύγλωσση, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική, πολύπαθη και πολυκύμαντη ανά τους αιώνες η Σελανίκ, και Σαλονίκ, και Σαλόνικο, και Θεσσαλονίκη, με κατοίκους Ελληνες και Τούρκους αλλά και Εβραίους και Αρμένιους και Γάλλους και Ιταλούς και Αυστριακούς και Βούλγαρους και Σέρβους.
Εφημερίδες γραμμένες στην ελληνική, εβραϊκή, αρμένικη, τουρκική, ρωσική, σερβική, βουλγαρική, γαλλική γλώσσα. Εφημερίδες καθημερινές, εβδομαδιαίες, πολιτικές και κοινωνικές, φεμινιστικές, σατιρικές, αθλητικές. Εφημερίδες για όλα τα γεγονότα και κυρίως για όλους τους λαούς της πόλης.
Τον λογοτέχνη Γιώργο Ιωάννου, τον σημαντικότερο ίσως καταγραφέα του παρόντος και του παρελθόντος της πόλης, και άλλους ντόπιους λογοτέχνες επικαλείται ο καθηγητής Γιώργος Αναστασιάδης (εκ των συγγραφέων του τόμου μαζί με τον δημοσιογράφο και μελετητή της ιστορίας του Τύπου Μανώλη Κανδυλάκη).
«Μπορεί οι εφημερίδες» γράφει ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου «να παρουσιάζουν τα πάντα παραλλαγμένα κάτω από τον φακό τους, όμως υπάρχει πάντοτε μια αλήθεια μέσα στον πυρήνα αυτής της παρουσίασης. Υπάρχει ένα γεγονός, μια δήλωση, μια κίνηση που κάτι προσπαθεί να κυκλώσει. Και όταν έχεις μάθει να διαβάζεις μέσα από τις γραμμές, βλέπεις ξεκάθαρα αυτόν τον πυρήνα».
 
Πηγη:
onnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου