Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δεκαέξι χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο-για πολλούς-χαρισματικός ηγέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίος, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.

Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Το 1974 σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kινγκ Πάλας», ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.  Τόσο η πολιτική του όσο και η προσωπική του ζωή απασχολούσαν συνεχώς τα Μέσα Ενημέρωσης, με την ισχυρή προσωπικότητά του να προκαλεί συχνά τις αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών του κόμματος.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει στη Bουλή «η Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν». Ο Παπανδρέου του απαντά «H Eλλάς ανήκει εις τους Έλληνας»
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996  στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε για την σημερινή επέτειο: «η επέτειος του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκει δυστυχώς την Ελλάδα σε μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτήν που ονειρεύτηκε και θέλησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να κερδίσουμε το έδαφος που χάθηκε σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την ανάπτυξη, την απασχόληση, το ενδιαφέρον για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών».
Επιπλέον, σημείωσε ότι για την προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τις σχέσεις του με την ελληνική κοινωνία και ενώ το κόμμα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο, «η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι απλώς μια ιστορική και ηθική υποχρέωση, αλλά μια επίκαιρη πολιτική παρότρυνση για μια στάση που είναι πάντα πατριωτική, λαϊκή, ριζοσπαστική, μέσα στις σημερινές συνθήκες: Με την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ξανά ασφαλείς και αισιόδοξους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα τιμήσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σαν σήμερα πριν από δεκαέξι χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

Πηγη:
newsbomb.gr