Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πύρινη κόλαση στην Αττική

Καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και δύο τραυματίες πυροσβέστες είναι μέχρι στιγμή ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης φωτιά που μαίνεται στην Παλαιά Φώκαια,
η οποία εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στη θέση Δροσιά Κερατέας, κοντά στον οικισμό Συντερίνα. Στο σημείο επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρήσουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία αδυνατούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έφθαναν ακόμα και τα 9 μποφόρ.
«Βλέπουμε μια ταινία τρόμου καθιστοί και η πυροσβεστική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τις 16.00 μέχρι τώρα ένα ολόκληρο βουνό καίγεται και ένα μόνο ελικόπτερο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά» αναφέρει στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει «Ζούμε σκηνές Πεντέλης. Σπίτια έχουν ήδη καεί, βλέπουμε φλόγες ύψους 3,5 μέτρων σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων και μόνο ιδιώτες με τα αγροτικά προσπαθούν να κάνουν κάτι. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για πέντε καμμένα σπίτια 
H φωτιά κατευθύνεται  προς τη θάλασσα και απειλεί κατασκήνωση στο 53ο χιλιόμετρο Αναβύσσου – Σουνίου. Οι παραθεριστές προσπαθούν να προστατευθούν όπως μπορούν καθώς υπάρχουν 500 φιάλες υγραερίου στην κατασκήνωση
Με εντολή της αστυνομίας κάτοικοι και δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ κατευθύνονται προς την παραλία στην περιοχή ανάμεσα στο 53ο και στο 57ο χιλιόμετρο προκειμένου να προστατευθούν από την πυρκαγιά που έχει αποκλείσει το δρόμο και με ταχείς ρυθμούς κινείται προς το μέρος τους!

Στη Τριανταφύλλιζα κάηκε μια μάντρα αυτοκινήτων ενώ στην θέση Καμάριζα οικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες Στην Παλλήνη το εργοστάσιο της εταιρίας «Δωδώνη» παραδόθηκε στις φλόγες, καθώς και η «Οινοποιεία Παλλήνης» ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Παλαιά Φώκαια, ενώ υπάρχουν αναφορές και προβλήματα με  την ηλεκτροδότηση λόγω της πυρκαγιάς. Στην περιοχή Καταφύγι απειλούνται σπίτια, ενώ η λεωφόρος Σουνίου από το 56ο χιλιόμετρο παραμένει κλειστή.
Όπως είπε στο δελτίο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, η φωτιά εκτείνεται σε έκταση 10 χιλιομέτρων περίπου. Το ένα κύριο μέτωπο κατευθύνεται προς την θάλασσα, στην Παλαιά Φώκαια, και το άλλο προς την περιοχή του Μεγάλου Πεύκου και εν συνεχεία πάλι προς τη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο
Φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα
Την ίδια στιγμή μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στη Λακωνία την Αχαΐα και η Χαλκιδική. Στην περιοχή Μεγάλη Σπηλιά στη Νεάπολη Λακωνίας επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη.
Η φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν έλαβε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό Βιγκλάφια, όμως οι πυροσβέστες απομάκρυναν τη φωτιά.
Αυτή την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής με δώδεκα οχήματα, υδροφόρες του δήμου, κάτοικοι της περιοχής και τέσσερα αεροσκάφη που κάνουν συνεχής ρίψεις νερού. 
Η φωτιά καίει καλλιέργειες και χορτολιβαδική έκταση χαμηλής βλάστησης.
Η πυροσβεστική υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για την Κυριακή. 
Συγκεκριμένα σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες τίθενται οι περιοχές:
- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
- Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πηγη:
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου