Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τα παιδιά γνωρίζουν "τα δικαιώματα"

H Fair Trade Hellas, μια μη Κυβερνητική Οργάνωση που προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade),
διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία προκειμένου τα παιδιά να ενημερωθούν σχετικά με το δίκαιο εμπόριο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τρόπο που δεν περιορίζεται απλά στη θεωρία. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ειρήνη Καρέτα, μίλησε στο metrogreece.gr για τη συγκεκριμένη δράση αλλά και την ανταπόκριση των παιδιών σε τέτοιου είδους θέματα.

''Προσπαθούμε όσο μπορούμε μέσα από τις δράσεις μας να φέρνουμε σε επαφή τους μαθητές με θέματα όπως το δουλεμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσον αφορά τη σοκολάτα παραδείγματος χάριν, ένα προϊόν που τα παιδιά λατρεύουν, φροντίζουμε να γνωστοποιούμε μέσα από μία σειρά εικόνων τις χώρες παραγωγής, κατανάλωσης, τον αριθμό των παιδιών που  εργάζονται για την παραγωγή αλλά και την εκμετάλλευσή τους. Μεγαλύτερη ανταπόκριση έχουμε κυρίως από γυμνάσια και λύκεια και όχι τόσο από τα δημοτικά κι αυτό είναι κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα. Το πρόβλημα με τα δημοτικά σχολεία έγκειται στο ότι απαιτείται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία για την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας'' δηλώνει η κυρία Καρέτα στο metrogreece.gr.

Όσον αφορά την ανταπόκριση των παιδιών σε τέτοιου είδους θέματα, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. ''Τα παιδιά είναι πολύ ενημερωμένα για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπάτησή τους, σε βαθμό μάλιστα που δεν το περιμέναμε. Ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από ανάλογα ντοκιμαντέρ. Πρόκειται βέβαια και για κάτι που συνδέεται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε παιδιού''.

Η Fair Trade Hellas σε συνεργασία με εταίρους στην Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία αλλά και την Κρήτη, υλοποιεί ένα πρόγραμμα με θέμα την ηθική κατανάλωση. ''Το  πρόγραμμά μας  με τίτλο ''Τhe world in a shopping cart'' ( Όλος ο κόσμος σ'ένα καλάθι) έχει σαν θέμα την ηθική κατανάλωση. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία απεικονίζουμε με παραστατικό τρόπο την προέλευση των ρούχων, των αυτοκινήτων και των υπολογιστών.''

Πηγη:
enikos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου