Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αυστραλία: «Ιατρικό θαύμα» από ομογενή νευροχειρουργό

«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης.
Ο ομογενής νευροχειρουργός του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο, κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο αυτό μίας ποδοσφαιρικής μπάλας, από το κεφάλι του μόλις 14 μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή.

Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενούς νευροχειρουργού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, μητέρας του μικρού Ivan, από την Παπούα-Νέα Γουινέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe, όταν η Τζόσελιν Σάρι, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της, το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φθάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στον «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε, όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια» είπε. Η διάγνωση του ομογενούς νευροχειρουργού για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλό του, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού.

«Για πάνω από έξι εβδομάδες, το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου» δηλώνει ο κ. Ξένος. Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά, καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του χαρισματικού νευροχειρουργού δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό, Charles Baillieu, και ομάδα ακόμα τεσσάρων χειρουργών, κατάφερε να κλείσει τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσει πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα από άλλα σημεία του κρανίου του μικρού.

Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του Ivan και, όπως λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του παιδιού θα κλείσουν.

Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι, προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.

Πηγη:
zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου