Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι 192 ευρώ ανά δικαιούχο θα ανέρχεται το επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς απομένουν περίπου 40 ημέρες έως τις 15 Οκτωβρίου οπότε τα νοικοκυριά θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται το πετρέλαιο του χειμώνα.


Από την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ- η οποία είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας- η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 40%. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι φόρου 412 ευρώ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ θα φτάσει στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Πρακτικά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο, από 1,05 ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής σεζόν.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ από την η εξίσωση του ΕΦΚ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν το 2012 κατά 328 εκατ. ευρώ και επιπλέον κατά 460 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 142 εκατ. ευρώ εντός του 2012 και επιπλέον με 280 εκατ. ευρώ το 2013.

Στην ίδια μελέτη σημειώνεται πως η αποζημίωση του καταναλωτή μπορεί να γίνει είτε στη βάση της «επιδότησης» της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, είτε ως εισοδηματική ενίσχυση, θεωρώντας ότι όλοι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάποιο είδος θέρμανσης και οι ασθενέστεροι αυτών πρέπει να επιχορηγηθούν με κάποιο ποσό.

Όπως τονίζεται η επιβάρυνση του καταναλωτή από την εξίσωση του ΕΦΚ είναι σχετικά μικρή στο σύνολο της δαπάνης του, εκτός από κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα φτωχά ή ολιγομελή νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ το επίδομα θέρμανσης στο νοικοκυριό αναφοράς θα πρέπει να ξεκινάει από 12 ευρώ για το 2012 και 20 ευρώ για το 2013 για ένα μονομελές νοικοκυριό σε πεδινή περιοχή του Νότιου Αιγαίου, κλιμακούμενο μέχρι 115 ευρώ και 192 ευρώ αντιστοίχως για ένα πολυμελές νοικοκυριό σε ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας με χαμηλή θερμοκρασία και η οικία τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ..

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης η πληρωμή του οποίου εκτιμάται ότι θα γινει το νωρίτερο τον Ιανουάριο 2013 υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα λάβει την δόση των 31 δισ. ευρώ.

Πηγη:
newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου