Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μειώθηκαν οι γάμοι λόγω κρίσης


Πολύ δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα για τα ζευγάρια που σκόπευαν να "ενώσουν τα δεσμά τους", λόγω της οικονομικής...
στενότητας.
Όσοι το αποφασίζουν, προχωρούν σε πιο λιτούς γάμους που τελούνται σε εκκλησίες ή -με μία συνεχώς αυξανόμενη τάση- στο δημαρχείο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια μία πτωτική τάση στο σύνολο των τελεσθέντων γάμων. Ωστόσο, οι πολιτικοί γάμοι φαίνεται, ήδη από το 2007, να κερδίζουν έδαφος έναντι των θρησκευτικών. Για παράδειγμα, από το 2010 έως το 2011, χρονική περίοδος όπου γίνεται πιο αισθητή στις τσέπες των πολιτών η οικονομική κρίση, παρατηρείται μία μείωση των τελεσθέντων γάμων κατά 21,52%, με το ποσοστό για τους θρησκευτικούς να αγγίζει το 27,80%, ενώ για τους πολιτικούς το 6,72%.
Η λιγότερο ακριβή λύση πάντως για όσους θέλουν να ενώσουν τις ζωές και τις τύχες τους είναι το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που συντάσσεται από έναν συμβολαιογράφο. Όπως, όμως, δείχνουν οι απαντήσεις των συμβολαιογραφικών γραφείων που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλές. Όσοι τελικά παρά τις δυσκολίες φτάνουν στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου επιλέγουν, οι περισσότεροι, μία χαμηλού προϋπολογισμού τελετή, με πρώτο «θύμα» των μειώσεων την μπομπονιέρα, που θέλουν να μην ξεπερνάει η τιμή της το 1,5 ευρώ.
Χαρακτηριστικό επίσης, είναι ότι ενώ αρχίζουν με ένα μεγάλο αριθμό προσκλήσεων στην πορεία αυτός ο αριθμός μειώνεται και τελικά καλούν, ιδιαίτερα στο τραπέζι, μόνο τους πολύ δικούς τους ανθρώπους.
Αλώβητοι από την οικονομική κρίση δεν έχουν μείνει και οι κουμπάροι, που ενώ στο παρελθόν αγόραζαν μόνο ασημένια στέφανα, τώρα προτιμούν τα επάργυρα. Επίσης, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των καλεσμένων, που αγγίζει μέχρι και το 80% σε σχέση με το παρελθόν. Σπάνια πια οι καλεσμένοι σε ένα γάμο ξεπερνούν τους 200 σε μία περιοχή που στο παρελθόν τα ζευγάρια καλούσαν 300 ακόμα και 500 άτομα. Αυτές οι αλλαγές που έγιναν αισθητές πέρυσι, φέτος έχουν γίνει πολύ πιο έντονες και όσο τα οικονομικά προβλήματα μεγαλώνουν τόσο το όνειρο ενός γάμου είτε θα απομακρύνεται είτε, όπως πιστεύουν κάποιοι άλλοι, θα γίνεται μία πιο συνειδητή και ουσιαστική απόφαση απαλλαγμένη από υπερβολές και περιττά έξοδα.

Πηγη:
thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου