Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν τρείς Έλληνες
επιστήμονες στην Κρήτη υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης
εκτιμώνται στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα και ότι θα αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισ. δολαρίων σε 25 χρόνια, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η μελέτη των κυρίων Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς τον περασμένο Ιούνιο.
«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε στο Reuters, ο κ. Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία ονόματι Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική που πρέπει να χαράξει ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την κήρυξη της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλη γεωλογική ομοιότητα με το πλούσιο σε αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπου εντοπίσθηκαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου και του Ισραήλ και είναι εξαιρετικά πιθανόν να έχει αντίστοιχα αποθέματα. Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της περιοχής αυτής αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το υπουργείο «έχει ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία για έρευνα, αποτίμηση και εντοπισμό του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με την ανάθεση σεισμικών ερευνών σε ευρεία θαλάσσια περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανατέθηκαν πρόσφατα στη Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) και θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα. Μετά την ολοκλήρωσή του και την επεξεργασία των δεδομένων η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα για τον ενεργειακό πλούτο των περιοχών αυτών και θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση των «οικοπέδων» προκειμένου να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.
Άλλωστε κύκλοι της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές Υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς Υδρογονάνθρακες».
Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στον Πατραϊκό το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα φθάσουν στα 10 δισ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.
Πηγη:
blog.gr