Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Καταργείται ο Τειρεσίας- Ρυθμίζονται τα "κόκκινα" δάνεια


Σε τρία μέτρα για να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες των κόκκινων δανείων, αλλά  και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν ρευστότητα, προχωρά η κυβέρνηση.
Το σχέδιο που προωθεί  η κυβέρνηση...
σύμφωνα  μεδημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", κινείται σε τρεις κομβικούς άξονες.
Πρώτον: Η κατάργηση του "Τειρεσία", όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και αντικατάστασή του από ένα σύστημα "βαθμολόγησης" των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα (δηλαδή όλα τα δάνεια και τις κάρτες που έχει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα), θεσπίζοντας… βαθμολόγιο (pointsystem) με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.). Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της. Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.
Σήμερα υπολογίζεται ότι καταχωρισμένα στη «μαύρη λίστα» είναι περί τα 1,6 εκατ. φυσικά -και νομικά- πρόσωπα, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές ή τις δόσεις των δανείων τους.
Δεύτερον: Ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά
Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος, αν και η πλευρά των τραπεζών δεν συμφωνεί με αυτή την οριζόντια ρύθμιση.
Γι’ αυτό και παραμένει στο πλαίσιο του διαλόγου η εφαρμογή ενός «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ).
Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος, π.χ., 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.
Και τρίτον: Αλλαγές στο "νόμο Κατσέλη" ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών να λειτουργήσει ένας νομικός διαμεσολαβητής, ο οποίος, λαμβάνοντας για παράδειγμα την αμοιβή του παραβόλου, θα αναλαμβάνει να συμβιβάσει τράπεζα και δανειολήπτη, ρυθμίζοντας το δάνειο στο βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετείται, ώστε να μην φτάνει η υπόθεση στην… έδρα του Ειρηνοδικείου.
Εκτός από δικηγόρους, αυτόν το ρόλο θα μπορούσαν να αναλάβουν και οικονομολόγοι-στελέχη των τραπεζών, ρυθμίζοντας τα δάνεια σε ρεαλιστική βάση.
Σήμερα υπολογίζεται ότι τέσσερα στα δέκα καταναλωτικά και πάνω από 20% των στεγαστικών δεν αποπληρώνονται.

Πηγη:
thestival.gr