Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εφτά Κυριακές το χρόνο λέει για τα καταστήματα τώρα η κυβέρνηση


Αναδιπλώνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των μικρών καταστημάτων.

Σύμφωνα...
με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μετά το «όχι» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην προωθούμενη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ανοίγουν αν θέλουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, έστειλε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους εναλλακτική πρόταση. Οπως αναφέρουν πηγές, αυτή προβλέπει πως σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές τα καταστήματα θα ανοίγουν ελεύθερα τις Κυριακές. Τα δύο κόμματα φέρονται, κατά τις πληροφορίες, να συμφωνούν με τη νέα πρόταση και προσθέτουν ακόμη πως γενικά για το ίδιο θέμα θα μπορούν να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή, οι περιφέρειες μαζί με τους επιμέρους εμπορικούς συλλόγους για το αν και ποιες Κυ­ριακές, πέραν των επτά, θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα. Επιπλέον, τα τρία κόμματα συμφω­νούν στο άλλο σκέλος της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, ανεξαιρέτως μεγέθους και περιοχής, επτά Κυριακές ετησίως.
Ο γενικός κανόνας... και οι εξαιρέσεις για τις Κυριακές
Με μία κίνηση τακτικής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αποφεύγει τους τριγμούς ανάμεσα στα τρία κυβερνητικά κόμματα για το επίμαχο θέμα της κυριακάτικης απελευθέρωσης της αγοράς.
Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως στο προηγούμενο δεκαήμερο απέστειλε στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μία εναλλακτική πρόταση για να αποφευχθεί ο... σκόπελος της σύγκρουσης των κυβερνητικών εταίρων. Και φαίνεται ότι οι τρεις πλευρές θα συμφωνήσουν στη μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς.
Η τελευταία διάταξη είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση τόσο ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και με τους φορείς εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων.
Ο κ. Σκορδάς, λένε πηγές, στο πλαίσιο της ανοιχτής επικοινωνίας που έχει ούτως ή άλλως με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε και ακόμη μία λύση, επιδιώκοντας να ρίξει «γέφυρα». Αυτή περιλαμβάνει την ελεύθερη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων μόνο στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Στο σημείο αυτό, κατά τις πληροφορίες, κυρίως το ΠΑΣΟΚ προσθέτει την «πινελιά» της δυνατότητας να συναποφασίζουν συνολικά σε όλη τη χώρα οι τοπικές κοινωνίες, δηλαδή οι περιφέρειες μαζί με τους επιμέρους εμπορικούς συλλόγους για το αν και ποιες Κυριακές, πέραν των επτά, θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα.
130 ημέρες προσφορές σε τέσσερις σεζόν
Η αλλαγή στο κυριακάτικο καθεστώς της αγοράς θα περιλαμβάνεται μέσα στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα. Σύμφωνα με το κείμενο, θα προβλέπονται και αλλαγές στον χρόνο διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών. Με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυ­ξης, οι σεζόν πώλησης με μειωμένες τιμές θα είναι συνολικά τέσσερις τον χρόνο και σε αυτές οριοθετούνται οι τέσσερις από τις επτά Κυριακές.
Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέ­ρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγού­στου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκα­ήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, μέσα στο νομοσχέδιο θα έχει και διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν στο Παρατηρητήριο Τιμών τις προσφορές και τις εκπτώ­σεις που κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν μέσω του Ιντερνετ να προχωρούν σε σύγκριση των προσφορών και των εκπτώσεων που κάνουν οι επιχειρήσεις.

Πηγη:
thestival.gr