Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ποιός θα διαλύσει το ευρώ; Η Ολλανδία

Ποια χώρα της ευρωζώνης είναι πιο βαθιά χωμένη στα χρέη; Οι άσωτοι Έλληνες με τις γενναιόδωρες συντάξεις;
Οι Κύπριοι με τις, γεμάτες ρωσικά κεφάλαια, τράπεζες; Οι Ισπανοί της λιτότητας ή οι Ιρλανδοί της ακμής και παρακμής;
Κανένας από τους παραπάνω, σχολιάζει ο Matthew Lynn, αρθρογράφος του MarketWatch, κατά τον οποίο η απάντηση είναι: Οι ξενέρωτοι, υπεύθυνοι Ολλανδοί.
Στην Ολλανδία, εξηγεί ο αρθρογράφος το επίπεδο του καταναλωτικού χρέους έφτασε στο 250% του διαθέσιμου εισοδήματος, που είναι ένα από τα υψηλότερα στον πλανήτη. Συγκριτικά, στην Ισπανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 125%.
Η Ολλανδία έχει γίνει μια από τις πιο βαριά χρεωμένες χώρες στον κόσμο. Έχει βουλιάξει στην ύφεση και δεν δείχνει σημάδια ότι θα εξέλθει σύντομα. Τα χαμηλά επιτόκια, που δημιουργήθηκαν για να ευνοήσουν την γερμανική οικονομία, προκάλεσαν κτηματική άνθιση και δανειακή έκρηξη. Οι τιμές των ακινήτων διπλασιάστηκαν κι έγιναν από τις πιο υπερθερμασμένες στον κόσμο.
Έτσι σήμερα μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρεών της ευρωζώνης, η Ολλανδία βουλιάζει στα χρέη. Η ανεργία εκτινάσσεται και οι στόχοι για τα ελλείμματα χάνονται. Και καθώς η ύφεση επιδεινώνεται, η ολλανδική υποστήριξη για τον γερμανικό κανόνα της λιτότητας εξανεμίζεται.
Εξ αρχής ήταν σαφές ότι η κρίση του ευρώ θα φτάσει στην τελική φάση, όταν εισέλθει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Αρκετοί πίστευαν ότι το πρώτο μεγάλο θύμα θα είναι η Γαλλία.
Όμως είναι η Ολλανδία που αρχίζει να πλησιάζει το σημείο ανάφλεξης. Μπορεί να περάσει ένας χρόνος ακόμη ίσως και δύο, αλλά πάντως η Ολλανδία θα είναι κατά τον Matthew Lynn η πρώτη χώρα του πυρήνα που θα «σκάσει». Και το ευρώ δεν πρόκειται να αντέξει αυτή την έκρηξη.

Πηγη:
troktiko.eu