Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σίγησε η φωνή της Τζένης Βάνου

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 75 ετών η Τζένη Βάνου, η οποία τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Μεταξά".
Η τραγουδίστρια είχε χειρουργηθεί τον περασμένο Ιούλιο, για την αφίρεση όγκου από τον λαιμό, δεν κατάφερε ωστόσο να αντεπεξέλθει παρότι αρχικώς οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της.
H νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης
Η Τζένη Βάνου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα είναι Ευγενία Βραχνού. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.
Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα "Τώρα" πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.
Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και "μούσα" πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.
Έχει βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται μακριά από τη δισκογραφία.

Πηγη:
koutipandoras.gr