Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η διάσωση του αιώνα: Ελευθερία στους μεταλλωρύχους της Χιλής. Live


Η διάσωση του αιώνα: Ελευθερία στους μεταλλωρύχους της Χιλής. LiveΎστερα από 68 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, έφτασε επιτέλους η μεγάλη στιγμή για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων, που παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου σε ορυχείο χαλκού μέσα στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.


Ένας – ένας οι 33 «ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, θα εισέλθουν μέσα στο «Φοίνικα», την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα σωτηρίας, και θα διανύσουν μια απόσταση 622 μέτρων από τα βάθη του ορυχείου μέχρι την επιφάνεια.

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ανέλκυσης για καθέναν από τους μεταλλωρύχους θα διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά, ενώ ο πρώτος εργάτης αναμένεται να φτάσει στο «επίπεδο μηδέν» στις αμέσως επόμενες ώρες.
Παρών στην επιχείρηση διάσωσης θα είναι και ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατέλθει πρώτα ένας εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος και θα αποφασίσει τη σειρά που θα ακολουθηθεί για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων.

Τα ειδικά σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε η όλη επιχείρηση να έχει επιτυχή έκβαση, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού για την προστασία των εργατών, όπως γυαλιά για την προστασία από τις ακτίνες του ηλίου μετά από τόσο μακρά παραμονή μέσα στο σκοτάδι.

Επίσης, θα δοθούν στολές για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων υποθερμίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, μέσα στην κάψουλα «Φοίνικας» θα υπάρχουν αισθητήρες μέτρησης και εποπτείας των ζωτικών λειτουργιών των μεταλλωρύχων.

Παράλληλα, τα τελευταία μέτρα του φρεατίου έχουν ενισχυθεί με τσιμεντένιους σωλήνες διαμέτρου ίσης  με αυτή του ανοίγματος, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης κατολισθήσεων.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση διάσωσης των 33 εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων στο ορυχείο του San Jose που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανέβουν στην επιφάνεια της γης μετά από 68 ημέρες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ
Zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου