Subscribe Twitter FaceBook

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Δημοπρατείται ο πρώτος υπολογιστής της Apple


Ο θρυλικός υπολογιστής Apple-1, τον οποίον έφτιαξαν με τα χέρια τους οι νεαροί, τότε φίλοι, Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ, στο γκαράζ των γονιών του πρώτου, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s, σε λίγες μέρες, με την τιμή του να αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι εκτιμητές υπολογίζουν την αξία του υπολογιστή, που αποτελεί την απαρχή της αυτοκρατορίας της Apple, στα 240.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τιμή του Apple-1. O υπολογιστής διέθετε τον επεξεργαστή MOS 6502 1 MHz και μονόχρωμη οθόνη 280Χ192, αλλά όχι πληκτρολόγιο.
Σχεδιάστηκε το 1976 και σταμάτησε να παράγεται το Σεπτέμβριο του 1977 με μόλις 200 κομμάτια να κατασκευάζονται συνολικά, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι επιβιώνουν γύρω στα 50.
Κάθε υπολογιστής πουλήθηκε τότε αντί 666,66 δολαρίων, αλλά σήμερα, με δεδομένη την επιτυχία και αναγνώριση της Apple, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας του για πολλούς φίλους των υπολογιστών.
Το μηχάνημα, που θα δημοπρατηθεί στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο οίκος, ενώ βρίσκεται στην αρχική συσκευασία του, πάνω στην οποία υπάρχει τυπωμένη ακόμα η διεύθυνση του ιστορικού γκαράζ για την περίπτωση επιστροφής από τον πελάτη. Στη συσκευασία περιέχονται επίσης τα συνοδευτικά εγχειρίδια, ένα γράμμα δια χειρός -του δισεκατομμυριούχου σήμερα- Στιβ Τζομπς και ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 12/7/76 (ηρωικές εποχές για την πληροφορική!).
Ο Apple-1 διέθετε την ασύλληπτα μικρή για τα σημερινά δεδομένα μνήμη των 4 Κ (που μπορούσε να επεκταθεί στα 8Κ), δηλαδή 524.000 φορές μικρότερη από ένα σημερινό τυπικό υπολογιστή της Apple. Ούτε ένα σημερινό τραγούδι δεν θα μπορούσε να αποθηκεύσει ο χρήστης σε εκείνη την μνήμη. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που θα γίνει η δημοπρασία ενός τέτοιου μηχανήματος. Τα μουσεία τεχνολογίας και πολλοί συλλέκτες αναμένεται να δείξουν ζωηρό ενδιαφέρον.

 zoomnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου