Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζεται ο κατήφορος για την αγορά αυτοκινήτου

Με σπασμένα φρένα προς την κατηφόρα εξακολουθεί να κινείται η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το μήνα Νοέμβριο, η μείωση στις πωλήσεις έφτασε το -63%.


Η διατήρηση της αγοράς αυτοκινήτου στα τωρινά, εξαιρετικά χαμηλά, επίπεδα προκαλεί σημαντική υστέρηση των σχετικών δημοσιονομικών εσόδων κατά 400-450 εκατομμύρια ευρώ, ως προς τα έσοδα του 2009.

Η λήψη κατάλληλων μέτρων που θα στηρίξουν μερικώς τον κλάδο του αυτοκινήτου, σύμφωνα με το ΣΕΑΑ, δεν προϋποθέτει την κρατική εκταμίευση, αντίθετα θα προσφέρει δημοσιονομικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα (άμεσα έσοδα από τις πωλήσεις και επιπλέον έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων, μειωμένο κόστος ανεργίας, φορολογία από τη διαφήμιση κα.).

Παράλληλα, δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων κατέχουν πλέον μόλις το 3,5% των συνολικών εισαγωγών, από τη μερική ανάταξη της αγοράς αυτοκινήτου (πχ. σε κάμψη -35%, αντί της τρέχουσας -63,4%) το εμπορικό έλλειμμα θα επιβαρυνθεί ελάχιστα, κατά 0,2-0,3%.

zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου