Subscribe Twitter FaceBook

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το "τσεκούρωμα" στους μισθούς και οι απεργίες

Το "τσεκούρωμα" στους μισθούς και οι απεργίεςΔύο είναι τα σενάρια που «παίζουν» για τις περικοπές των μισθών, περικοπές που θα επηρεάσουν τους κατώτατους μισθούς από 10 μέχρι και 12% και θα διαμορφώσουν ένα νέο μισθολογικό τοπίο.
Το ποσοστό της μείωσης, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύµφωνα, όμως, µε πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, έχει έτοιµο στο γραφείο της το σχέδιο νόµου που πρέπει να τεθεί υπόψη της Τρόικα, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει επί ποδός πολέμου τα σωματεία με τους τραπεζικούς να ανοίγουν πρώτοι το χορό. Το θέμα των συμβάσεων έχει προκαλέσει αναστάτωση, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ.
Το σίγουρο είναι ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κας Κατσέλη κινείται σε συγκεκριμένους άξονες με κύριο αυτό της απόκλισης έως 12%. Σε περίπτωση που οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύσουν έναντι των κλαδικών, θα υπάρχει απόκλιση των αποδοχών των εργαζομένων που θα αγγίζει το 12%.
Έτσι, για παράδειγμα, ο βασικός μισθός των τραπεζικών υπαλλήλων από τα 1.000 ευρώ θα πάει στα 900, αν ισχύσει μείωση 10% ή στα 880 ευρώ αν η μείωση είναι 12%. Αντίστοιχα, ο κατώτατος των 903 ευρώ των εμποροϋπαλλήλων θα μειωθεί στα 813 ή στα 795 ευρώ και ο μισθός των εργαζόμενων στον κλάδο των φαρμάκων και των καλλυντικών από τα 867 ευρώ ως και στα 762. Ως και 152 ευρώ μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος των υπάλληλων σε ναυτιλιακές εταιρείες. Στο χώρο του τουρισμού, ένας αρχιμάγειρας που παίρνει σήμερα βασικό 1.187 ευρώ θα βρεθεί να παίρνει 1.044, ενώ ένας μετρ σε ξενοδοχείο θα «πέσει» από τα 947 ευρώ στα 834, αν τελικά η μείωση είναι 12%.
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων θα είναι διετής, ενώ αναμένεται στο σχέδιο νόµου να υπάρχει ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Σε όλα αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι ζητούν να ισχύσει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων.
Οι μειώσεις των μισθών θα μπορούν να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει σωματείο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το μόνο πεδίο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, είναι αυτό της μη εφαρμογής της πρόβλεψης του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.
Αναστάτωση και ένταση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας μεταξύ τους. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Πρόκειται για µεθοδευµένη αθλιότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτικών κύκλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «∆εν πρόκειται να υπογράψουµε τέτοια συµφωνία».
«Ο πεινασµένος καρβέλια ονειρεύεται», δήλωσε, χαρακτηριστικά, στον ραδιοφωνικό σταθµό «Βήµα FM» ο κ. Παναγόπουλος. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευ. Μπουζούλας, δηλώνει κατηγορηµατικά: «Ουδέποτε συναντήθηκα µε κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέµα».
Ο κ. ∆ασκαλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης µε τους κοινωνικούς εταίρους, στα γραφεία του ΣΕΒ, ήταν παρούσα και η διοίκηση της ΓΣΕΕ, λέγοντας, ότι µε τη ΓΣΕΕ διαπραγµατευόταν ο ίδιος χθες επί έξι ώρες.

newsday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου