Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφική κακοκαιρία

Κλειστή παραμένει η κεντρική οδική αρτηρία Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και η Ιωαννίνων-Κοζάνης λόγω των καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις. Υψηλή η στάθμη του Στρυμόνα. Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία προς ΒουλγαρίαΤο αργότερο σε δέκα ημέρες θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην κεντρική οδική αρτηρία Ελλάδας - Βουλγαρίας όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της αρμόδιας δημόσιας αρχής για τη διαχείριση της οδικής υποδομής, Μπόζινταρ Γιότοφ, σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας, Στέφαν Μπουρότζιεφ, δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης του διεθνούς άξονα Ε 79 συνεχίζονται νυχθημερόν, καθώς μεγάλο τμήμα αυτού "εξαφανίστηκε" από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, στην περιοχή Κρέσνα, η οποία επλήγη από πλημμύρα, το περασμένο Σάββατο.
Η στάθμη του Στρυμόνα παραμένει υψηλή και η ορμητικότητα των νερών είναι ακόμα μεγάλη.
Μέχρι τότε η κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας γίνεται μέσω του συνοριακού σταθμού Εξοχή - Ιλινδεν (σσ. συνδέει τις πόλεις Δράμα και Γότσε Δέλτσεφ) και τις άλλες διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Βαλκάνια, προκάλεσαν υπερχείλιση στο τμήμα του ποταμού Στρυμόνα ενώ τα ορμητικά νερά προκάλεσαν έντονες ζημιές στο οδικό δίκτυο στην περιοχή Κρέσνα ενώ προχθες αργά τη νύχτα, παρασύρθηκε φορτηγό άτυχου άνδρα που επιχειρούσε να αποκαταστήσει μέρος του οδικού δικτύου που είχε υποστεί καθίζηση, με αποτέλεσμα  ο ίδιος να αγνοείται.
Στο μεταξύ, διασώθηκαν οι επτά σπηλαιολόγοι που είχαν εγκλωβιστεί στο  πλημμυρισμένο σπήλαιο Ντουχλάτα κοντά στο χωριό Μπόσνιεκ δυτικά της Σόφιας. Οι σπηλαιολόγοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι για δύο μέρες στο σπήλαιο της Βουλγαρίας με το μεγαλύτερο βάθος, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή. Στην ομάδα συμμετείχαν έμπειροι σπηλαιολόγοι, αλλά κι ένα 11χρονο αγόρι και δύο 14χρονα κορίτσια, που έκαναν πρακτική στην κατάβαση.
Παράλληλα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Τούζλα, στα βορειοανατολικά της Βοσνίας, όταν κατέρρευσε το σπίτι τους μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.
Παραμένει κλειστή η Ιωαννίνων - Κοζάνης
Κλειστή παραμένει από το Σάββατο η παλαιά εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης, στο 105ο χλμ, στο Επταχώρι, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης του ποταμού Σαραντάπορου, που είχε ως αποτέλεσμα να αποσχιστεί μέρος του οδοστρώματος στο ρεύμα από Ιωάννινα προς Κοζάνη.
Έπειτα από έλεγχο των μηχανικών, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας, μέχρι την αποκατάσταση του δρόμου. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται με εκτροπή σε παράπλευρες οδούς.
Αλβανία: Εκτεταμένες καταστροφές
Ο δήμαρχος της Σκόδρας, Λορέντς Λούκα, δήλωσε ότι το 23% της έκτασης της πόλης έχει πλημμυρίσει και ότι σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη, καθώς η στάθμη των υδάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο κ. Λούκα πρόσθεσε ότι διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Σκόδρας και στις συνοικίες Ιλίρια και Ξαμπιάι της πόλης Σκόδρας.
Περίπου 6.500 αστυνομικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης και βοηθούν τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. Η αλβανική αστυνομία έχει αποστείλει επίσης στην επαρχία Σκόδρα τρία ελικόπτερα, 76 οχήματα και 14 λέμβους.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κλέιντα Πλανγκάριτσα, δήλωσε οι αστυνομικές δυνάμεις, οι στρατιωτικές δυνάμεις και σωστικά συνεργεία των δήμων έλαβαν μέρος στην εκκένωση 11.960 ανθρώπων.
Η πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Τζοζεφίνα Τοπάλι, κάλεσε τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις κρατικές δομές για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Η κ. Τοπάλι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σκόδρα, τόνισε ότι 14 εκτάρια γης έχουν καλυφθεί από νερά και ότι 12.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου