Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τραγική η κατάσταση στις φυλακές!

 
Συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας έδωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Σε σύνολο 12.600 κρατουμένων, 9.000 βρίσκονται σε αποχή συσσιτίου, ενώ περισσότεροι από 1.000 τρόφιμοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας! Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να δεχτεί άμεσα αντιπροσωπεία κρατουμένων, ενώ ήδη έχουν προγραμματίσει, για τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, πορείες προς τις φυλακές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, αποχή από το συσσίτιο πραγματοποιούν 157 κρατούμενοι στις φυλακές Μαλανδρίνου, 500 στα Γρεβενά, 66 στον Δομοκό, 38 στη Λάρισα, 45 στα Τρίκαλα και 200 στις φυλακές Διαβατών. Επιπλέον, απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι της Δ' Πτέρυγας Κορυδαλλού, ενώ απεργία πείνας πραγματοποιούν από την περασμένη βδομάδα οι ανήλικοι κρατούμενοι από το Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου.

Οι κρατούμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες κράτησης, με αποσυμφόρηση κυρίως των φυλακών και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις που έκαναν κάποιοι εξ αυτών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

«Ζω στη φυλακή 18 χρόνια. Παρακαλώ τον κ. υπουργό και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να μας επιτρέψουν τουλάχιστον να αναπνεύσουμε» είπε ο Ζανί Ταουλάν, κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου. «Θα τους παρακαλούσαμε πολύ να μας παραχωρήσουν τον προσωπικό χώρο που δικαιούμαστε ως κρατούμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Ας γίνει αύριο η αποσυμφόρηση των φυλακών» τόνισε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παυλόπουλος, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, ανέφερε: «Δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν πια σχολεία εγκληματικότητας, δηλαδή φυλακές ανηλίκων, ούτε ειδικές συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, που οκτώ χρόνια τώρα βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση. Απαιτούμε ίση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων με τους υπόλοιπους κρατούμενους».

Ο Δημήτρης Πάστρας, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ανέφερε: «Οι φυλακές δεν είναι σωφρονιστικά καταστήματα, αφού δεν υπάρχει καμία δομή που να διαμορφώνει το άτομο προς το καλύτερο. Καλούμε τους πολιτικούς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημά μας και να μας δουν λίγο πιο ανθρώπινα. Αν μπείτε σε στάβλους με ζώα και συγκρίνετε τις συνθήκες, με τις συνθήκες στις φυλακές, θα διαπιστώσετε ότι ζούμε χειρότερα και από τα ζώα».

Απάντηση σε Καστανίδη

Απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου είχε πει ότι «κάποιοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στις φυλακές της χώρας», έδωσε η δικηγόρος και μέλος της Πρωτοβουλίας, Γιάννα Κούρτοβικ. «Μας εξέπληξαν και μας προσβάλλουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καστανίδη, από τον οποίο προσωπικά περιμένω πολλά πράγματα, ο οποίος, χωρίς να αναφέρεται απευθείας στην Πρωτοβουλία, ωστόσο με σαφή τρόπο της αποδίδει σκοτεινούς δρόμους και σκοπούς» είπε η κυρία Κούρτοβικ και προσέθεσε: «Οι σκοποί και ο τρόπος που δουλεύει η Πρωτοβουλία είναι γνωστοί, είναι ανοιχτοί, διακηρυγμένοι. Όλα αυτά όφειλε να τα ξέρει ο κ. υπουργός».

Η κα. Κούρτοβικ τόνισε ακόμη ««κάθε μήνα ο αριθμός των κρατούμενων αυξάνεται κατά 200-250 άτομα». Σε αυτό τον αριθμό, όπως ανέφερε η ίδια, ποσοστό 30% είναι υπόδικοι, 60% αλλοδαποί και 35% κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ακόμη, 1.180 (με τα στοιχεία του Ιουνίου) έχουν ποινές εξαγοράσιμες, περισσότεροι από 5.000 εκτίουν ποινές κάθειρξης και 850 κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβιες καθείρξεις. 

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου