Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το έθιμο της βλακείας

Το έθιμο της βλακείαςΜπροστά σε ένα αποτρόπαιο και μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Μανδρικό στη Ρόδο, όταν αντίκρισαν δύο διαμελισμένα κορμιά. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 39 και 30 ετών…
οι οποίοι ήταν τα φετινά θύματα ενός εθίμου που έχει αρπάξει εκατοντάδες ζωές ανά τον κόσμο. Από βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, δυναμίτες και κροτίδες διαλύονται κάθε χρόνο οικογένειες, ωστόσο το έθιμο συνεχίζεται.
Το περιστατικό συνέβη στις 7 παρά 20 χθες το βράδυ, σε αποθήκη ισόγειας οικοδομής του 39χρονου, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, τον οποίο ετοίμαζαν να πυροδοτήσουν για την Ανάσταση.
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος και για τους δύο άτυχους άνδρες. Ο 30χρονος ήταν χειριστής βαρέων μηχανημάτων σε λατομείο, πατέρας δύο παιδιών, ενώ ο 39χρονος ήταν αγρότης και πατέρας δύο παιδιών επίσης. Ο πρώτος επισκέφθηκε τον δεύτερο, ώστε να ετοιμάσουν τους δυναμίτες που θα έριχναν το βράδυ.
Από την έκρηξη, αναστατώθηκε ολόκληρο το χωριό και οι πρώτοι κάτοικοι που έφθασαν επιτόπου, υπέστησαν σοκ, όταν αντίκρισαν διαμελισμένους τους δύο άτυχους άνδρες.
Πώς μπορεί να προκληθεί το ατύχημα…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε η τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ για το θέμα, οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι από μόνο του το υλικό του δυναμίτη δεν εκρήγνυται ακόμη και αν του βάλεις φωτιά. Αυτό που θα συμβεί στην περίπτωση αυτή είναι να ανάψει φωτιά ο δυναμίτης χωρίς να εκραγεί.
Είναι βέβαιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι το κακό της έκρηξης έχει να κάνει με το καψύλλιο (καψούλι).
Η διαδικασία είναι, προσαρμογή του φυτιλιού στο καψύλλιο και εισδοχή του καψυλλίου στο υλικό δυναμίτιδας. Για να εκραγεί ο δυναμίτης θα πρέπει να δοθεί φωτιά στο φυτίλι που προκαλεί μικρή έκρηξη στο καψύλλιο και ακολουθεί η μεγάλη έκρηξη του δυναμίτη.
Στο ερώτημα αν μπορεί να προκληθεί έκρηξη χωρίς να βάλει κανείς φωτιά στο φυτίλι, η απάντηση ήταν καταφατική, από έμπειρο δυναμιτιστή. «Άμα ζορίσεις το καψούλι μπορεί να κρεπάρει», είπε χαρακτηριστικά.
Εδώ πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό η αιτία της ισχυρής έκρηξης, μέσα σε ένα δωμάτιο που, ως φαίνεται, ετοίμαζαν τους δυναμίτες για την τελική τους μορφή που θα έριχναν το βράδυ της Ανάστασης.
Θύμα ακρωτηριασμού έπεσε και ένας 10χρονος!
Ωστόσο ακόμα ένα περιστατικό έβαψε με αίμα την χθεσινή Ανάσταση σε εκκλησία στην Κύπρο, στη Λεμεσό. Αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα 10χρονο αγοράκι το οποίο ακρωτηριάστηκε καθώς εξερράγη στα χέρια του εργοστασιακή κροτίδα την οποία επεξεργαζόταν.
Από την έκρηξη της κροτίδας, το μικρό αγόρι υπέστη ακρωτηριασμό του δείκτη και θλαστικά τραύματα στα υπόλοιπα δάχτυλα και στον καρπό του αριστερού του χεριού.
Αιμόφυρτος ο μικρός μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του είναι εκτός κινδύνου.
Σημειώνεται ότι στη Ρόδο, στην Κάλυμνο και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, κάθε χρόνο στην διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας κυριαρχεί το έθιμο της ρίψης αυτοσχέδιων βεγγαλικών και κροτίδων ακόμη και δυναμίτιδας, το οποίο κορυφώνεται το βράδυ της Ανάστασης. Ένα έθιμο το οποίο έχει κοστίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια πολλούς τραυματισμούς αλλά και ανθρώπινες ζωές.



newstoday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου