εθισμένοι τόσο πολύ στη νέα τεχνολογία, πολλοί πιλότοι τα χάνουν όταν ξαφνικά πρέπει «να πιάσουν το τιμόνι»
Η αυτοματοποίηση των συστημάτων πτήσης των σύγχρονων αεροσκαφών έχει μειώσει την ικανότητα αρκετών πιλότων να αναλάβουν εξολοκλήρου τον έλεγχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το τρομακτικό συμπέρασμα έρευνας της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA). Η αδυναμία τους αυτή αποτελεί και τη βασική αιτία πολλών συντριβών.
Το πόρισμα της εν λόγω έρευνας, που δίνει στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press», προκύπτει έπειτα από εξέταση στοιχείων 9000 πτήσεων, 46 ατυχημάτων καθώς και 734 εθελοντικών μαρτυριών πιλότων και άλλων εμπλεκομένων.
Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, η FAA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χειριστές των αεροσκαφών αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς στο ρόλο τους.
Στο 60% των ατυχημάτων και στο 30% των σοβαρών περιστατικών οι πιλότοι είτε είχαν δυσκολίες να πιλοτάρουν οι ίδιοι, είτε χειρίστηκαν λάθος το σύστημα αυτόματου ελέγχου πτήσεων. «Ξεχνάμε πώς να πετάμε», επιβεβαιώνει ο Ρόρι Κέι, κυβερνήτης και συνεπικεφαλής της επιτροπής εκπαίδευσης πιλότων της «FAA» και κάνει λόγο για έναν «εθισμό στην αυτοματοποίηση» καθώς και ένα «νέο είδος ατυχημάτων με μοντέρνα αεροσκάφη»
«Ξεχνάμε πώς να πετάμε», επιβεβαιώνει ο Ρόρι ΚέιΤην εκτεταμένη εισαγωγή και χρήση της αυτοματοποίησης στα αεροπλάνα επιβεβαιώνουν ειδικοί ασφαλείας και εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιριών, θεωρώντας ότι ένα λειτουργικό σφάλμα μπορεί να προκαλέσει μία σειρά περαιτέρω προβλημάτων, τα οποία οι κυβερνήτες αδυνατούν να διαχειριστούν, υποπίπτοντας σε λάθη. Συχνό παράδειγμα τέτοιων είναι η εναλλαγή των πιέσεων στα φτερά του αεροσκάφους, η οποία εκτιμάται ότι οδήγησε τον Ιούνιο 2009 στη συντριβή αεροσκάφους της Air France, όπου έχασαν τη ζωή τους 228 άνθρωποι.
Το πρόβλημα
Πέρα από το αεροσκάφος της Air France, το ΑP μιλάει για μία σειρά πτήσεων που κατέληξαν σε συντριβή λόγω δυσλειτουργιών στο υπολογιστικό σύστημα, λάθος ενδείξεων και κακών εκτιμήσεων εκ μέρους των πιλότων. Πιο οδυνηρή εξ αυτών η συντριβή ενός αεροσκάφους τοπικών αερογραμμών στη Ν. Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2009, με απολογισμό 49 νεκρούς. Γερμανικό παράδειγμα εσφαλμένης αντιμετώπισης ενός λάθους στο ηλεκτρονικό σύστημα του αεροσκάφους, ήταν μία επεισοδιακή προσγείωση το Μάρτιο του 2008 στο Αμβούργο, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες.
Όλα πλέον αυτοματοποιημένα....Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γιοργκ Χάντβεργκ, εκπροσώπου του συλλόγου πιλότων «Cockpit», ο οποίος χαρακτηρίζει «κοινό μυστικό» την αδυναμία των πιλότων να αναλάβουν τον άμεσο έλεγχο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια μιας κανονικής πτήσης. Προσθέτει μάλιστα ότι «μία βλάβη των αυτοματισμών μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική πρόκληση», ειδικά για τους πιλότους που είναι για χρόνια εξοικειωμένοι με τα εν λόγω συστήματα. Ο κ. Χάντβεργκ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρίες.
Πηγη:
newscode.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου