Τον γολγοθά της εργασιακής εφεδρείας θα κληθούν να ανεβούν τις αμέσως επόμενες ημέρες τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
ενώ πολύ σύντομα ξεκινά η ίδια πορεία για άλλες 20.000 υπαλλήλων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ. Η αντίστροφη μέτρηση για μια διαδικασία που θα καταλήξει στις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο ξεκίνησε χθες, με εγκύκλιο του αρμόδιου ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού στις διοικήσεις 151 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Στους αποδέκτες της επιστολής συγκαταλέγονται και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η ΕΡΤ, το Μετρό, ο ΟΣΕ, οι αμυντικές βιομηχανίες, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και τα μεγάλα λιμάνια πλην Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι 3.000 εργαζόμενοι θα αποτελούν το πλεονάζον προσωπικό που θα επιλεγεί από τις διοικήσεις συνολικά 151 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου - σήμερα απασχολούν περί τους 30.000 υπαλλήλους. Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, η εργασιακή εφεδρεία, θα αφορά «τουλάχιστον το 10%» του συνόλου των εργαζομένων στους φορείς όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο.
ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Χθες δημοσιοποιήθηκε η πρώτη λίστα με τους 151 οργανισμούς, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει το αργότερο έως τις 26 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, η πρώτη φουρνιά (τουλάχιστον 10%) των εργαζομένων που θα μπουν σε εφεδρεία θα επιλεγεί από τις διοικήσεις των οργανισμών με κριτήρια τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την προσέγγιση σε συντάξιμη ηλικία και τα χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Επίσης, πέραν αυτών, πλεονάζον προσωπικό μπορεί να αναζητηθεί κατά προτεραιότητα μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.
Σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, τα κριτήρια που επελέγησαν από το υπουργείο αφορούν κατ' αρχάς τις μητέρες ανηλίκων, πολλές από τις οποίες θα βρεθούν απολυμένες, έχοντας μεν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν σύνταξη για αρκετά χρόνια, αφού δεν θα έχουν το όριο ηλικίας. Ωστόσο, δεν σταματούν όλα εκεί. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση αξιολόγησης, όπως αναλύεται στην εγκύκλιο Κυριακού. Επιχειρήσεις με περισσότερα από 100 άτομα - για παράδειγμα ο ΟΣΕ - θα προσλάβουν εξωτερικούς συμβούλους που θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αξιολογήσουν το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων. Η πρόσληψη συμβούλων θα ολοκληρωθεί εντός μηνός (από χθες) και το πόρισμά τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ. Εξάλλου, σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα που θα αφορά τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που σήμερα απασχολούν περί τους 200.000 εργαζόμενους. Πρακτικά το επόμενο διάστημα σε εργασιακή εφεδρεία θα μπουν άλλοι 20.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για όσους μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το ΑΣΕΠ θα συντάξει καταλόγους κατάταξης ούτως ώστε όταν θα ανοίγουν θέσεις στο Δημόσιο οι έχοντες την μεγαλύτερη βαθμολογία να έχουν προτεραιότητα στη διεκδίκηση μιας θέσης. Η σειρά κατάταξης θα διαμορφώνεται βάσει μορίων που θα συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι, όπως αυτά προβλέπονται από προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγη:
tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου