Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πιέζουν για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης και οι G20

Με δηλώσεις ανακούφισης και θετικά σχόλια υποδέχθηκαν στο σύνολό τους πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες,
το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και την διαφαινόμενη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «ευρωπαϊκής προσήλωσης».................

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πιέζουν και στις δηλώσεις τους, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι «το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια θετική προοπτική για την επίλυση της κρίσης».

«Μεγάλα περιθώρια» για επαναδιαπραγμάτευση, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ότι υπάρχουν η Ουάσινγκτον.

"Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι" δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο Μεξικό, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ.

Η δήλωση πάντως του Μπαράκ Ομπάμα ήρθε ως επιστέγασμα ανάλογων δηλώσεων «ανακούφισης», τις οποίες προκάλεσε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου, πολιτικών και μη προσωπικοτήτων και απετέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα στη Σύνοδο Κορυφής των G20.

Είναι ενδεικτικό πως οι 20 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη ευθέως έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των G20 τονίζεται πως τα μέλη της ομάδας «προσβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα συνεργαστεί αρμονικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας εντός του ευρώ».

Παράλληλα, στο draft του τελικού ανακοινωθέντος σημειώνεται πως «η Ευρώπη θα συμφωνήσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την ευρωζώνη σταθερή και ανέπαφη».

Από το ίδιο βήμα, στο Λος Κάμπος του Μεξικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε, το βράδυ της Τρίτης, πως οι ηγέτες στην Ευρώπη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αρκεί η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα γίνουν κινήσεις για να εκπληρωθεί ο στόχος της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο οποίος τόνισε πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μετά την επιλογή του ελληνικού λαού, μια επιλογή που απέδειξε, όπως είπε, πως η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα κυβέρνηση θα οικειοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο δεσμεύτηκαν οι ελληνικές αρχές" πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι.

Πάντως στις δικές του δηλώσεις στη γερμανική τηλεόραση ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ουσιαστικά είπε "Όχι" σε ριζικές αλλαγές στο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μπορεί να συμφωνήσουν σε κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το δεύτερο δανειακό πακέτο αλλά δεν μπορούν να δεχτούν ριζική αλλαγή του μνημονίου. «Θα στέλναμε λάθος μήνυμα αν κάναμε παραχωρήσεις χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος», επεσήμανε ο μεσιέ Γιούνκερ.

Από τηγν πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει το αίτημα για τη χαλάρωση των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας, αλλά παραπέμπει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και χαρακτήρισε «σημαντική είδηση για όλη την Ευρώπη» το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, τασσόμενη υπέρ της σύνταξης, άμεσα, μιας έκθεσης από την Τρόικα για την κατάσταση στην Ελλάδα.


Πηγη:
gkourou.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου