Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ρετρό ιστορίες: Ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και το «αφεντικό της πόλης»

Είναι ένα ντέρμπι στο ρυθμό του οποίου ζει μια ολόκληρη πόλη. Εστω κι αν η σημερινή οικονομική συγκυρία έχει κατορθώσει να μετριάσει ακόμα και τη χαρά της αναμονής του.
Ο νικητής του μνημονεύεται ως το αφεντικό της πόλης. Μέχρι το επόμενο ντέρμπι. Παρόλο που, αν ρωτήσεις τους οπαδούς των δύο ομάδων, θα διαπιστώσεις ότι ο καθένας διεκδικεί για τη δική του το συγκεκριμένο προνόμιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελευταίου μεταξύ τους αγώνα.
Στη λογική του… κάθε πέρσι και καλύτερα, βέβαια, ακόμα κι αυτό το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης έχει χάσει σημαντικό κομμάτι από την αίγλη του. Από τη μια η απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα των δύο ομάδων, αλλά και των ίδιων των οπαδών τους που, όπως όλοι οι Ελληνες, βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν την ενασχόληση μ’ αυτό, με τη θέρμη του παρελθόντος.
Το θέμα μας, όμως, δεν είναι το «τώρα». Είναι το «τότε». Και για το «τότε» θα μπορούσε να πει κανείς πολλά.
MATRIX
Θα μπορούσε, ας πούμε, να μιλήσει για την προϊστορία. Για τα 52 παιχνίδια στην Α’ Εθνική, όπου ο ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος έχει επιτύχει 29 νίκες έναντι 9 του Αρη, ενώ 14 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.
KOT
Θα μπορούσε να αναφερθεί στην ατμόσφαιρα. Τα συνθήματα, τα πανό, τις εμπνεύσεις, αλλά και τους εκπροσώπους του… ζωικού βασιλείου που επιστρατεύονται σε μια προσπάθεια να πικαριστεί ο αντίπαλος και να καμφθεί το ηθικό του.
KOSMOS
Θα μπορούσε να μιλήσει για τον κόσμο στις εξέδρες. Τότε που το ντέρμπι παρακολουθούσαν οπαδοί και των δύο ομάδων και τώρα που απαγορεύεται η μετακίνησή τους (φέτος οι δύο ομάδες συναίνεσαν στην παρουσία οπαδών και των δύο στην Τούμπα, αλλά ήρθε απαγορευτικό από την διοργανώτρια του πρωταθλήματος αρχή και την Αστυνομία).
ISTORIA
Θα μπορούσε να ασχοληθεί με τους παίκτες που σφράγισαν διαχρονικά τα συγκεκριμένα ντέρμπι με την παρουσία τους, ή ακόμα μ’ αυτούς που μετακόμισαν από το ένα «στρατόπεδο» στο άλλο (δεν είναι, πάντως, πολλοί...), αλλάζοντας φανέλα.
Θα μπορούσε να συγκρίνει τη δυναμικότητα των δύο ομάδων μέσα στην πορεία των χρόνων, τις στιγμές κυριαρχίας αλλά και τις στιγμές παρακμής τους, αυτές που δύο χρονιές δεν επέτρεψαν στη μία απ' τις δυο να σταθεί… πιστή στο ραντεβού τους, περιπλανώμενη σε κατηγορίες που δεν άξιζαν στην ιστορία της.
EPEI
Θα μπορούσε - αν και συνήθως είναι κάτι το οποίο όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν, αλλά είναι υποχρεωτικά μέρος της ιστορίας των ντέρμπι - να κάνει λόγο για τις «ημέρες ντροπής» που τα επεισόδια έκλεψαν την παράσταση από τους μόνους αληθινούς πρωταγωνιστές, αυτούς που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο.
KALOP
΄Η ακόμα για εκείνες τις φορές, που οι «άρχοντες του αγώνα» διεκδίκησαν και πήραν τα δικά τους 15 λεπτά δημοσιότητας με αποφάσεις που συζητήθηκαν ή - μπορεί και να... - αλλοίωσαν αποτελέσματα.
Γιατί όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, συνιστούν την ιστορία ενός ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρη.
Οποιος το επιχειρήσει σίγουρα κάποιους θα αδικήσει. Πράγμα έτσι κι αλλιώς δεδομένο για μια πορεία που ξεκινά από το 1960 και φτάνει μέχρι σήμερα (το πρώτο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου 1959, αλλά ήταν στην έδρα του Αρη, το πρώτο με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ διεξήχθη στις 28 Φεβρουαρίου 1960). Για τα πρώτα παιχνίδια, άλλωστε, η πληροφόρηση δεν είναι επαρκής, ούτε και το οπτικοακουστικό υλικό.
KOSMOS1
Ετσι, λοιπόν θα σταθούμε απλά σε κάποιες ημερομηνίες και στατιστικά και για τα υπόλοιπα θα αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες και τα βίντεο, διευκρινίζοντας ότι μιλάμε πάντα για τα παιχνίδια, όπου ήταν γηπεδούχος ο ΠΑΟΚ.
Όταν μιλούν οι αριθμοί…
1ο ντέρμπι στην Τούμπα: 28 Φεβρουαρίου 1960. Εληξε ισόπαλο 0-0.
Μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ: 5-0 στις 16 Φεβρουαρίου 1975. Μετά το τέλος του ο προπονητής των «κιτρίνων», Στάνκοβιτς παραιτήθηκε.
Μεγαλύτερη νίκη του Αρη: 1-4 στις 29 Αυγούστου 1998 (Καφές 63’ - Χαριστέας 15’, 54’, Κουλακιώτης 68’ αυτ., Πανόπουλος 73’). Ο Ολεγκ Μπλαχίν, προπονητής του ΠΑΟΚ απομακρύνθηκε αμέσως μετά.
Μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια: 2 Aπριλίου 2000 - Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-2 αλλά τα επεισόδια, τα ανοιγμένα κεφάλια και οι καταστροφές στην Τούμπα έβαλαν το αγωνιστικό σκέλος σε δεύτερη μοίρα.
Οι δύο σεζόν που το ντέρμπι δεν διεξήχθη λόγω συμμετοχής του Αρη στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής: 1997-1998 και 2005-2006
Νίκες με διαφορά μεγαλύτερη ή ίση με τρία γκολ: 22 Noεμβρίου 2009 ΠΑΟΚ – Αρης 4-1, 29 Αυγούστου 1998 ΠΑΟΚ- Αρης 1-4, 16 Φεβρουαρίου 1975 ΠΑΟΚ – Αρης 5-0.
Χατ τρικ: Ένα και μοναδικό, στις 22 Οκτωβρίου 1967 από τον Σωκράτη Πετκάκη.
PAOKTSAKI
Η προϊστορία των αγώνων ΠΑΟΚ - Αρη (με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ)
tson
alfa2
bhta
gama








delta
 

 

 

 


 
 Πηγη:
 onsports.gr