Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σε κάθε βήμα... κι ένα "ενοικιάζεται"!

Σαν εγκαταλελειμμένη πόλη φαντάζει το άλλοτε όλο ζωή Ηράκλειο, καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν, σήμερα,
τα καταστήματα στους εμπορικότερους δρόμους είναι πανομοιότυπη με εκείνη... ενός Κυριακάτικου απογεύματος: κατεβασμένα ρολά ... παντού!

Η λεωφόρος Καλοκαιρινού, όπου παλιότερα γινόταν «σκοτωμός» προκειμένου να καταφέρει κανείς να ενοικιάσει ένα κατάστημα, το οποίο θα του απέδιδε αξιοσέβαστα κέρδη, τώρα «μαραζώνει» με τα καταστήματα να είναι ξενοίκιαστα ... ένα παρά ένα.

Ο αριθμός των επαγγελματικών στεγών τόσο στη λεωφόρο Καλοκαιρίνου, όσο και στις οδούς Έβανς και 1821, αυξάνονται συνεχώς, παρά το ότι πρόκειται για γνωστές και πολυσύχναστες οδούς, θεωρούμενες ως κάποιες από τις πλέον εμπορικές οδούς της πόλης του Ηρακλείου.
Κατά συνέπεια, τα ακίνητα βυθίζονται συνεχώς στην ύφεση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του. Το πρόσφατο μπαράζ φόρων, μάλιστα, "σπρώχνει" τους καταστηματάρχες στα λουκέτα. Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Αράπογλου αναφέρει σχετικά: «Οι διαδοχικοί φόροι που επιβάλλονται συνεχώς στους ιδιοκτήτες ακινήτων , έχουν εξαντλήσει την δυνατότητα τους να τους εξοφλήσουν». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Την πλέον δυσβάσταχτη φορολογία αποτελεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ειδικά στις περιπτώσεις που το ακίνητο παραμένει ξενοίκιαστο χωρίς να αποδίδει κέρδη».

Σε κάποιες περιπτώσεις Ηρακλειώτες ενοικιαστές έχουν προσφύγει και στην Επιτροπή Διακανονισμού Μισθωμάτων. Μέσα από τη συγκεκριμένη επιτροπή, οι ενοικιαστές επαγγελματικών στεγών έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μείωση του ενοικίου που καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπό την προϋπόθεση να έχει παρέλθει μία διετία από την έναρξη του μισθώματος, τη μείωση ή το «πάγωμα» του ενοικίου.

Ο παλιός είναι αλλιώς…

Παρά την πτώση στις τιμές των ενοικίων σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, πολλά ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα ή εγκαταλείπονται από τους ενοικιαστές τους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε διακανονισμό με τον ιδιοκτήτη για μία πιθανή μείωση. Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη τονίζει: «Τα ενοίκια για τις επαγγελματικές στέγες έχουν μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Κύριο μέλημα των ιδιοκτητών, εφόσον έχουν συνεπείς ενοικιαστές, θα έπρεπε να είναι η συμφωνία μέσω της συγκατάβασης για την μείωση του μισθώματος». Συνεχίζει, εφιστώντας την προσοχή: «Οι επαγγελματικές στέγες όσο περισσότερο μένουν ξενοίκιαστες απαξιώνονται».

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως είναι προτιμότερο είναι, οι ιδιοκτήτες να έρχονται σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή, έστω αν χρειαστεί προς διευκόλυνση του, να μειώσουν το ενοίκιο παρά να πάρουν το «ρίσκο» να αναζητήσουν νέο ενοικιαστή ή να προβούν ενδεχομένως σε συμφωνία με έναν νέο επαγγελματία του οποίου τη φερεγγυότητα δεν έχουν διαπιστώσει. Το χειρότερο σενάριο, το οποίο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα , θα ήταν το κατάστημα να μείνει «άδειο» και ο ιδιοκτήτης να πληρώνει μόνο ... φόρους και χαράτσια, χωρίς να αποκομίζει οφέλη.

Πηγη:
tromaktiko.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου