Subscribe Twitter FaceBook

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO η Λέσβος

Μία σημαντική αναγνώριση για το νησί της Λέσβου καθώς
εντάχθηκε Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Η απόφαση ένταξής του επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Arouca της Πορτογαλίας, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Η ένταξη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων στις 20 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 350 συμμετασχόντων από 35 χώρες από όλο τον κόσμο. Το ειδικό δίπλωμα παρέλαβε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 92 Γεωπάρκα από 28 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχουν 52 Γεωπάρκα από 17 Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η συμβολή των Γεωπάρκων σε μία ευφυή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη την εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών για την συνολική θεώρηση και ανάδειξη όλων των τοπικών γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων» τόνισε ο κ. Ζούρος μιλώντας σήμερα στο ΑΜΠΕ.

«Τα Γεωπάρκα και στην προκείμενη περίπτωση το Γεωπάρκο της Λέσβου μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν ως ανοικτές τάξεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εκπαίδευσης για την αειφορία. Τα Γεωπάρκα μπορούν να υποστηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, ειδικών μορφών τουρισμού και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών. Παράλληλα, λειτουργούν ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών εργασίας σε καινοτόμα πεδία και συνεργαζόμενα με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς ώστε να προβάλουν μέσα από συνεργίες την ταυτότητα και το ελκυστικό πρόσωπο κάθε περιοχής.».

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου της Λέσβου, υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO με επιστολή του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λέσβου και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Η ένταξη του Γεωπάρκου της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τομέα που σχετίζονται με την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία», σχολίασε τέλος ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος.

Πηγη:
blog.gr