Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για τη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

«Το μέλλον του τόπου δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο, αλλά με σκληρή δουλειά.
Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται γραφεία, να προπηλακίζονται υπουργοί, υφυπουργοί και διοικητές και η δημοκρατία να είναι παράλυτη. Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται υπηρεσίες. Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, πάση θυσία. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, είχε προηγηθεί η συζήτηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλας Μαρίας Γιαταγάνα για τις εφημερίες των γιατρών και τα προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο διοικητής κάθε νοσοκομείου έχει τη δικαιοδοσία να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές- και εισαγγελικές, αν χρειαστεί- για να προστατεύσει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Στην περίπτωση, ειδικά, των εφημεριών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ορθώς γίνεται προγραμματισμός των εφημεριών και κάλεσε όλους να συμφωνήσουν ότι πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη και η αθρόα συνταγογράφηση ή η φαρμακευτική δαπάνη.
«Η επίκληση της υγείας των ασθενών μην απολήγει σε δημαγωγία και υποκρισία» πρόσθεσε ο υπουργός.
Στο μεταξύ, ο υπουργός αποκάλυψε ότι ζητήθηκε εισαγγελική έρευνα και, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξετάζεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, μόνο για τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εμφανίζεται φαρμακευτική δαπάνη σε ύψος που να συμπεραίνει κανείς ότι έχει ασθενήσει το 10% του πληθυσμού. «Η μάχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δίνεται για να ελεγχθεί το σύστημα που εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη και δεν είναι κατά όσων ασθενών έχουν ανάγκη», επέμεινε ο κ. Λυκουρέντζος και αναφέρθηκε στις επιθέσεις και τη συκοφάντηση που δέχεται το υπουργείο επειδή, από την περασμένη Παρασκευή, αποζημιώνει τη φθηνότερη δραστική ουσία.
Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι η καθυστέρηση της έκδοσης του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι διενεργείται έλεγχος για να φανεί αν υπάρχει κατάχρηση για τα φάρμακα που βρίσκονται εντός πατέντας.

ΠΗΓΗ:exothema.com