Subscribe Twitter FaceBook

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μυστήριο με νησί «φάντασμα» στον Ειρηνικό

Το μυστήριο με νησί του Νοτίου Ειρηνικού, το οποίο εμφανιζόταν σε διάφορους χάρτες αλλά και στο Google Earth, προσπάθησαν να λύσουν Αυστραλοί επιστήμονες, μεταβαίνοντας στο σημείο.
Όταν έφτασαν εκεί, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο νησί… δεν υπάρχει!
Στο Google Maps, η νήσος εμφανιζόταν με το όνομα «Σάντι» και υποτίθεται ότι βρισκόταν μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Καληδονίας. Ο Παγκόσμιος Άτλας των Times ονομάζει το νησί «Σέιμπλ».
Όταν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια διερευνητικής αποστολής στην περιοχή, μετέβησαν στο σημείο με το εξερευνητικό πλοίο Southern Surveyor, βρήκαν μόνο θάλασσα.
«Θέλαμε να το ελέγξουμε γιατί οι ναυτικοί χάρτες που έχουμε στο πλοίο έδειχναν ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν νερά με βάθος 1.400 μέτρα, πολύ βαθιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Σέτον, επιστήμονας που συμμετείχαε στην αποστολή, που κράτησε 25 ημέρες.
«Είναι στο Google Earth και σε άλλους χάρτες οπότε πήγαμε εκεί για να το ελέγξουμε και δεν υπήρχε νησί. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε. Είναι περίεργο. Πώς βρέθηκε στους χάρτες; Δεν ξέρουμε, αλλά σχεδιάζουμε να το ψάξουμε και να μάθουμε», συμπλήρωσε.
Η Google μέσω εκπροσώπου της, τονίζει πως «η εταιρεία πάντα καλωσορίζει τα σχόλια για τους χάρτες της και «συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για να ενσωματώνουμε νέες πληροφορίες. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με τους χάρτες και τη γεωγραφία είναι ότι ο κόσμος αλλάζει συνεχώς».
Η Υδρογραφική Υπηρεσία της Αυστραλίας, που είναι υπεύθυνη για τους ναυτικούς χάρτες, ανέφερε ότι η παρουσία του νησιού-φάντασμα σε κάποιους χάρτες μπορεί να είναι απλώς αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.

Πηγη:
star.gr