Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

«Πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες ο αντικαπνιστικός νόμος

Προβληματίζει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και μπαρ ο αντικαπνιστικός νόμος ο όποιος πέρασε την Τρίτη από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.

Οι επιχειρηματίες μιλώντας στο insider.gr διατυπώνουν τις ενστάσεις τους που αφορούν κυρίως στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις καθώς και στην επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών.
«40% πτώση του τζίρου την πρώτη φορά της καθολικής απαγόρευσης»
Το 2009-201 όταν είχε επιβληθεί για πρώτη φορά η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση στον κύκλο εργασιών τους κατά 40%,  λέει στο insider.gr, o Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Όπως εξηγεί, οι «ριγμένοι» στην αγορά ήταν εκείνοι που τελικά εφάρμοζαν τον νόμο ενώ όσοι παρανομούσαν κέρδιζαν τους πελάτες- καπνιστές. Το ζητούμενο όπως λέει, είναι να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, προληπτικοί και κατασταλτικοί ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος για άλλους.
Εκείνο που προβληματίζει πάντως τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν εφόσον κάποιος πελάτης παρανομήσει. «Έπρεπε να υπάρχει ξεκάθαρη διάταξη σχετικά με την ευθύνη της επιχείρησης» τονίζει ο κ. Καββαθάς και εξηγεί ότι είναι δύσκολο έως ανέφικτο να μπαίνει η αστυνομία, για παράδειγμα σε ένα μαγαζί με 2.500 άτομα για να συμμορφώσει εκείνον που άναψε τσιγάρο.
Παράλληλα ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι ο νόμος θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και να προβλέπει εξαιρέσεις.
«Και σε άλλες χώρες υπάρχουν καταστήματα με χώρους διαμορφωμένους για καπνιστές. Η σκέψη της κυβέρνησης όμως είναι μάλλον ότι εάν υπάρχουν εξαιρέσεις δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος» επισημαίνει.
«Άδικα τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης , Μιχάλης Επιτροπίδης σημειώνει ότι οι επαγγελματίες της περιοχής είναι υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, διαφωνούν ωστόσο με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.
«Από τη στιγμή που τηρούμε τον νομό (τασάκια, πινακίδες κτλ.) είναι άδικο να επιβάλλεται πρόστιμο και στον ιδιοκτήτη και όχι στον πελάτη που δεν τηρεί τον νόμο» λέει ο κ. Επιτροπίδης στο insider.gr.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά ο κόσμος που έρχεται στα μαγαζιά εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει τον νόμο και ήδη από την ημέρα ψήφισής του τον τηρεί. Σημειώνει ωστόσο ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν πτώση της κίνησης στα καταστήματά τους καθώς οι φανατικοί καπνιστές θα μειώσουν τις εξόδους τους.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχεδιάζει να καταθέσει από την πλευρά του, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, το οποίο αριθμεί 35.000 μέλη.
«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας» τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου.
«Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι 'παίρνω και φεύγω' το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν» σημειώνει και προσθέτει:
«Η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;».   
Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι να δημιουργηθούν χώροι με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και τα μπαρ όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι το επιθυμούν καθώς και η διάκριση των καταστημάτων σε καπνιζόντων ή μη.
«Ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν στο δρόμο τι θα τους κάνουμε; Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις» προειδοποιεί η πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Είμαι κατά του καπνίσματος αλλά είμαι υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία».