Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πώς δεν θα σε «πνίξουν» οι λογαριασμοί

Αγχωμένος για τι οικονομικά σου; Η παγκόσμια και η Ελληνική κρίση σε …ακουμπάνε; Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι! Απλά να οργανωθείς χρειάζεται και όλα θα κυλήσουν καλύτερα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου και να μην τρέχεις κάθε φορά που έρχεται ένα μπουγιουρντί είναι απλός. Ωστόσο, ελάχιστοι τον ακολουθούν με αποτέλεσμα …να βγαίνουν τα πρωινά στον Αυτιά και να κλαίγονται…

Βάλε κάτω τα έσοδά σου. Υπολόγισέ τα συνολικά και μαζί με το λογιστή σου κάνε και ένα γενικό υπολογισμό του τι μπορεί να κληθείς να πληρώσεις στην εφορία στο τέλος του οικονομικού έτους.

Τα υπόλοιπα έξοδα σου χωρίζονται σε τακτικά και έκτακτα. Ωστόσο, αν είσαι ανοργάνωτος, ακόμα και τα τακτικά μπορεί να γίνουν έκτακτα!

Έχουμε και λέμε. Το ενοίκιο ή το δάνειο για κατοικία, είναι ένα φιξ ποσό που ελπίζω ότι το έχεις υπολογίσει και «βγαίνεις». Το ίδιο ισχύει και για το Λογαριασμό του κινητού, της δορυφορικής και ότι άλλο έρχεται στην πόρτα σου κάθε μήνα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα όμως.
ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ασφάλειες αυτοκινήτων, ζωής, τέλη κυκλοφορίας. Όταν ο λογαριασμός έρθει στην πόρτα σου και συνήθως είναι ένα σεβαστό ποσό, ψάχνεις να ανακαλύψεις τα ψιλά για να πληρώσεις… Το πρόβλημα θα το λύσουμε αμέσως τώρα!
Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας έρχονται ανά δίμηνο ή τρίμηνο κ.ο.κ. Πάνω τους, αναφέρεται πότε θα εκδοθεί ο επόμενος. Το ίδιο ισχύει και για τις ασφάλειες ζωής και αυτοκινήτου, τα τέλη κυκλοφορίας. Το καλό με τα παραπάνω έξοδα είναι ότι οι λογαριασμοί παραμένουν σχετικά σταθεροί. Οπότε μπορεί να υπολογίσεις το συνολικό ποσό που χρειάζεσαι ετησίως και να μην τρομάζεις με το που βλέπεις το φάκελο.
Σε ένα απλό παράδειγμα θα υπολογίσουμε το ποσό του κάθε λογαριασμού και θα το δούμε συνολικά στο έτος.
Μετά θα αθροίσουμε όλα τα ποσά και θα τα διαιρέσουμε δια του 12 για να δούμε τι πρέπει να βάζεις στην άκρη κάθε μήνα.


Έξοδα Συχνότητα Ποσό € x Συχνότητα Σύνολο €/ Έτος Αποταμίευση €/ Μήνα
ΔΕΗ Δίμηνο 200x6 1200 100
ΟΤΕ Δίμηνο 120x6 720 60
ΕΥΔΑΠ Τρίμηνο 60x4 240 20
Ασφάλεια Ι.Χ. Έτος 500 500 41,6
Τέλη Κυκλοφορίας Έτος 500 500 41,6
Γενικό Σύνολο 3160
Ποσό αποταμίευσης/ Μήνα 263

















Έτσι, με λίγη οικονομία και αν κάθε μήνα βάζεις στην άκρη μόλις 263 ευρώ, δεν θα βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεων αφού θα μπορείς άμεσα να πληρώνεις τους μεγάλους λογαριασμού σου.
Και αν φοβάσαι ότι θα το …ξεχνάς, φτιάξε μερικά χάρτινα κουτιά, ονομάτισέ τα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ασφάλεια κλπ) και κάθε πρώτη του μηνός ρίχνε μέσα το ποσό που πρέπει για να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου