Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη


Με μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, τη ζωή και τη μουσική του ερμηνευμένη από τη Νένα Βενετσάνου
, εγκαινίασε σήμερα την Γιορτή της Μουσικής του φετινού καλοκαιριού το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.

Αφορμή η έκδοση στη Γαλλία του βιβλίου του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, Mikis Theodorakis par lui-meme (Εκδόσεις Actes Sud), η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα και την εκδότρια Marie Desmeures, απουσία του συνθέτη για λόγους υγείας.

«Μιλώντας για τον Θεοδωράκη μιλάς για την Ελλάδα. Ο Μίκης είναι η εικόνα της Ελλάδας στη Γαλλία» είπε η κα Ντεσμέρ, εκφράζοντας την χαρά της για την έκδοση του βιβλίου. «Ελπίζω, ότι αυτό το βιβλίο θα είναι μία σημαντική ευκαιρία να γίνει και πάλι γνωστός ο Μίκης γιατί μερικοί τον ξέχασαν και άλλοι δεν τον γνωρίζουν» πρόσθεσε τονίζοντας ότι όταν είσαι φιλέλληνας, όπως η ίδια, ξέρεις ότι εκτός από σημαντικός μουσικοσυνθέτης του 20ού αιώνα είναι ένας ζωντανός μύθος, το σύμβολο του ελληνικού αγώνα κατά της δικτατορίας.

Στο βιβλίο αυτό, που γεννήθηκε μέσα από προσωπικές του συζητήσεις με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, ο Μίκης Θεοδωράκης διηγείται τη ζωή του, το έργο του, τις προσωπικότητες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις του. Ένα βιβλίο-κατάθεση που ο ίδιος ο συνθέτης θεωρεί «επιτομή της ζωής και του έργου» του.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε πολλές ζωές μέσα σε μία ζωή, έζησε και την ιστορία της Ελλάδας» είπε ο συγγραφέας περιγράφοντας την γνωριμία του με τον Θεοδωράκη με αφορμή ένα αφιέρωμα που ετοίμασε ο ίδιος για το γαλλικό ραδιόφωνο το 2003 και τις πολύτιμες, όπως είπε, συζητήσεις που είχε με τον συνθέτη αργότερα. Συζητήσεις χείμαρρος μέσα από τις οποίες αναζητήθηκε και καταγράφηκε το διαχρονικό.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου η οποία ερμήνευσε μερικά από τα πιο όμορφα έργα του μεγάλου συνθέτη με την Έλενα Μουζάλα (πιάνο), τη Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), τον Σταύρο Αγιαννιώτη (κιθάρα) και τον Σόλη Μπαρκή (κρουστά).



zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου