Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Οι 5 καλύτερες υπερτροφές που μάλλον δεν τρώτε

Πέντε υποτιμημένες τροφές, ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας, καθώς και εύκολοι τρόποι για να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Ενισχύστε την υγεία σας με κάθε μπουκιά από τις παρακάτω λιγότερο γνωστές υπερτροφές. Ακόμα κι αν είστε από εκείνους που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, ίσως έχετε κουραστεί να πίνετε συνεχώς πράσινο τσάι, να τρώτε αμύγδαλα και γιαούρτι με μέλι.

Έχετε υπόψη σας, ότι σε καταστήματα με προϊόντα διατροφής, μπορείτε να βρείτε και λιγότερο γνωστές υπερτροφές που έχουν μεγάλη διατροφική αξία και αξίζουν με το παραπάνω μια θέση στο τραπέζι σας.

Ακολουθούν πέντε υποτιμημένες τροφές, καθώς και εύκολοι τρόποι για να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας και δε φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η γεύση της θυμίζει τυρί και την καθιστά μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή για σαλάτες ή αλμυρά σνακ, όπως τα ποπ κορν.

Γιατί είναι υγιεινή: Η διατροφική μαγιά είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που αυξάνει την ενέργειά μας, προστατεύει το μυαλό μας και συντελεί στο υγιές δέρμα, υγιή μαλλιά και νύχια. Είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη (μια πηγή πρωτεΐνης, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα), γι’ αυτό είναι ιδανική και για χορτοφάγους.

Πώς να την καταναλώσετε: Ανακατέψτε 1-2 κουταλιές της σούπας διατροφικής μαγιάς σε σάλτσες, σούπες ή τηγανητές πατάτες, για να τους δώσετε πλούσια γεύση και για να προσλάβετε πρωτεΐνη χωρίς πολλές θερμίδες (2 κουταλιές της σούπας, έχουν περίπου 60 θερμίδες).

Σπόροι Chia

Αυτοί οι μικροσκοπικοί, μαύροι σπόροι είναι κάπως άνοστοι, αλλά προσθέτουν μια ωραία υφή σε σαλάτες και σούπες.

Γιατί είναι υγιεινοί: Η κατανάλωση μερικών σπόρων chia, παρέχει μια καλή δόση αντιοξειδωτικών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ψευδαργύρου, σιδήρου και ωμέγα-3 λιπαρών, με μόλις 140 θερμίδες. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών, τη θεραπεία ή την πρόληψη του άγχους και της κατάθλιψης, ακόμη και να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Δε χρειάζεται να αλέσετε τους σπόρους chia για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη τους.

Πώς να τους φάτε: Προσθέστε μερικούς σπόρους chia στα δημητριακά σας, στο γιαούρτι και στις σαλάτες. Οι σπόροι σχηματίζουν ένα πηκτό χυλό, όταν αναμειγνύονται με υγρά και είναι ιδανικοί για να τους προσθέτετε σε smoothies, σάλτσες σαλάτας και σούπες.

Kεφίρ

Έχοντας παρόμοια γεύση με το γιαούρτι, αυτό το ποτό είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και μοιάζει με πηχτό smoothie, γεμάτο πρωτεΐνες.

Γιατί είναι υγιεινό: Οι πλήρεις πρωτεΐνες στο κεφίρ, χωνεύονται εύκολα και ακόμη και όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να το καταναλώνουν άνετα. Είναι γεμάτο προβιοτικά –υγιή βακτήρια- και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την ισορροπημένη πέψη, ακόμη και τη μείωση της χοληστερόλης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.

Πώς να το καταναλώσετε: Πιείτε ένα ποτήρι για ένα ελαφρύ πρωινό ή ως κάτι δροσιστικό το απόγευμα. Να είστε μόνο προσεκτικοί: Επειδή το κεφίρ είναι γεμάτο με υγιή προβιοτικά, μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσετε μια… ανοχή σε αυτό. Ξεκινήστε με ένα μικρό ποτήρι (περίπου μισό φλιτζάνι) και αυξήστε την ποσότητα κάθε λίγες ημέρες.

Σπόροι κάνναβης

Η κάνναβη διατίθεται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς, σκόνη πρωτεΐνης και έλαιο και μπορεί εύκολα να προστεθεί σε αγαπημένα σας γεύματα, αυξάνοντας τη θρεπτική τους αξία.

Γιατί είναι υγιεινή: Το έλαιο κάνναβης, είναι γεμάτο με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ωμέγα-6 και ωμέγα-3) από ό, τι οποιοδήποτε άλλο λάδι. Αυτά τα «καλά» λίπη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, της νόσου του Alzheimer, καθώς και μια σειράς από άλλες χρόνιες παθήσεις. Η κάνναβη είναι επίσης γεμάτη με πλήρη πρωτεΐνη (ο τύπος με τα εννέα αμινοξέα), που την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους.

Πώς να τους καταναλώσετε: Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης σε πλιγούρι βρώμης ή στα smoothies σας.

Μαύρο σκόρδο

Με λιγότερο πικάντικη γεύση και σχεδόν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο σκόρδο, το μαύρο σκόρδο φαίνεται πολυκαιρισμένο και προέρχεται από τη διαδικασία ζύμωσης σε υψηλές θερμοκρασίες για περίπου 1 μήνα.

Γιατί είναι υγιεινό: Τα σημαντικά αντιοξειδωτικά στο μαύρο σκόρδο, προστατεύουν τα κύτταρα και βοηθούν κατά της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, γερνάμε, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να μεταβολίσει τα τρόφιμα, καθώς και τον ήλιο, τον καπνό, τη ρύπανση και πολλούς άλλους παράγοντες. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πώς να το φάτε: Η απαλή, γλυκιά γεύση του μαύρου σκόρδου, το καθιστά ως μια ευέλικτη υπερτροφή. Προσθέστε το σε κάθε συνταγή στην οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε το φρέσκο σκόρδο, από πιάτα ζυμαρικών, μέχρι σε σούπες και μαγειρευτά. Και το καλύτερο; Δεν μυρίζει.

Πηγη
tromaktiko.blogspot